3 redenen waarom je een AED apparaat zou aanschaffen
Misschien speel je al langer met de gedachte om een AED apparaat aan te schaffen. Natuurlijk hoop je dit apparaat nooit te hoeven gebruiken. Heb je wel eens gedacht aan het apparaat niet hebben, op het moment dat zich een situatie voordoet waarbij de AED uitkomst zou kunnen bieden? Als er zich een situatie voordoet dat iemands hart het begeeft, dan is het noodzakelijk om direct te reanimeren. Als een hart stopt met bloed pompen, dan is het vaak zo dat de elektrische impuls afkomstig uit de sinusknoop, om wat voor reden dan ook, niet meer aanwezig is. Een AED apparaat kan een elektrische schok toedienen aan het hart en hierdoor neemt de overlevingskans van deze persoon significant toe. Welke drie redenen zijn er nu die pleiten vóór de aanschaf van een AED apparaat?

3 redenen waarom je een AED apparaat zou aanschaffen
© Pexels.com

Reden 1: het leven redden van een medemens
Of het nu om het leven gaat van jouw dierbaren of het leven van een wildvreemde, op het moment dat iemand het bewustzijn verliest door hartproblemen en vrijwel direct zal stoppen met ademen, dan wil je die persoon helpen. De adrenaline in jouw eigen bloed zal toenemen. Dit komt van pas in het vlug handelen. Want tijd is een cruciale factor. Reanimatie is direct gewenst. Met een AED apparaat is het handelen simpel omdat het apparaat met een computerstem aangeeft wat je moet doen. Dus ook al zou je door teveel paniek niet goed kunnen nadenken, een bevel opvolgen gaat dan vaak nog wel. Ook kan er geen verkeerde diagnose gesteld worden, omdat het apparaat het hartritme meet en vervolgens bepaalt of de elektrische schok wel of niet dient te worden toegediend. De overlevingskans van de persoon op de grond neemt significant toe door jouw inzet van het AED apparaat, namelijk van 5% naar 70%.

Reden 2: Hartstilstand komt vaker voor dan je denkt
Per dag krijgen 40 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In Nederland alleen al vinden er 16.000 reanimaties plaats (waarvan 8.000 buiten het ziekenhuis). Daarvan vinden er zo’n 8000 reanimaties buiten het ziekenhuis plaats. In 70% van de gevallen wordt de reanimatie thuis gedaan, en in 75% van alle gevallen wordt er al door omstanders gereanimeerd, voordat de ambulance arriveert. Als je thuis een AED apparaat hebt hangen en het zou thuis gebeuren met een gezinslid of een bezoeker of iemand in de straat, dan ben je waarschijnlijk binnen 6 minuten bij het apparaat (binnen de tijd om nog effectief te kunnen zijn) en zodoende kun je hem of haar direct helpen. Het geeft simpelweg een mogelijkheid om iets levensreddend te doen. Wachten op de ambulance als iemand aan het doodgaan is, is verschrikkelijk.

Reden 3: Een AED apparaat kan het verschil maken
Een AED apparaat is erg makkelijk in het gebruik. Het is een kwestie van de instructies opvolgen. Eerst de elektroden op de borst van de persoon in kwestie aanbrengen (er wordt via stembegeleiding precies uitgelegd hoe dit dient te gebeuren) en het apparaat maakt vervolgens automatisch een diagnose en dient dan of automatisch de schok toe (volautomatisch) of vraagt de gebruiker om zelf de schokknop in te drukken (semi-automatisch). Dus als er een hartstilstand plaatsvindt buiten het ziekenhuis, dan maakt een AED apparaat wel degelijk een verschil. Er wordt eerder actie ondernomen, wat de overlevingskans doet toenemen. Een verschil tussen leven en dood.

Als je je bedenkt hoe weinig overlevingskans er is als je een hartstilstand krijgt, dan zul je bijna direct concluderen: een AED apparaat zou in ieder huishouden moeten hangen. Misschien denken we nog steeds dat het niet vaak voorkomt, waardoor er vaak nog onvoldoende aandacht aan wordt besteed. Het in huis hebben is van levensbelang en kan een leven redden. De vraag is eigenlijk eerder: waarom zou je een AED apparaat niet preventief in huis hebben? Overtuigd? Bij AED Partner vind je meer informatie en kan je een AED apparaat aanschaffen.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *