4 tips om gezond te werken aan een bureau
De moderne werknemer spendeert veel tijd aan zijn bureau. Het hoeft niet te verbazen dat dit hand in hand gaat met allerlei klachten. Dit gaat van RSI’s (repetitive strain injuries) over rugklachten tot overgewicht. Het aannemen van een goede werkhouding en het kopen van geschikt kantoormeubilair is belangrijk om dergelijke problemen te voorkomen. Verder is het van belang om toe te zien op de hygiëne op de werkplek. Bekijk de onderstaande tips die je bij dit alles helpen.

© pexels.com

# 1. Investeer in ergonomisch materiaal

De meeste gezondheidsklachten aan een bureau hebben te maken met de ergonomie. Nochtans kan je daar zelf veel aan doen, namelijk door te investeren in ergonomisch meubilair. Dat wil zeggen: een ergonomisch bureau en een ergonomische bureaustoel, eventueel in combinatie met een verstelbaar beeldscherm, een ergonomische muis en een ergonomisch toetsenbord. Stel ook alles goed af en besteed aandacht aan je zithouding.

Zit je erg vaak aan je bureau? Dan is het ook een goed idee om af en toe eens recht te staan. Geef dan de voorkeur aan een zit-stabureau. Er bestaan ook zit-stabureaustoelen die gemakkelijk in de hoogte te verstellen zijn. Deze stoelen kunnen extra ondersteuning bieden als je aan je bureau staat. Onthoud in ieder geval de algemene regel: na dertig minuten zitten, komt vijf minuten bewegen.

# 2. Kies voor meubilair dat gemakkelijk te reinigen is

Als je kantoormeubilair koopt, kies dan bij voorkeur voor een bureautafel zonder veel hoekjes en kantjes waar vuil zich op kan hopen. Een vlak oppervlak kan je nog steeds het beste afnemen. Ook bij het kopen van een bureaustoel is dit iets om op te letten. Een strakke bekleding is gemakkelijker te reinigen dan stof waarbij vuil in de poriën kan trekken.

# 3. Eet niet aan je bureau

Het klinkt verleidelijk om tussen het vele werk door de trek te stillen met een snelle hap aan het bureau. Toch is dat om verschillende redenen geen goed idee. In de eerste plaats word je er dik van. Je bent geneigd om meer te eten als je aan je bureau eet. Tegelijkertijd eten mensen gejaagder aan hun bureau, wat niet bevorderlijk is voor de spijsvertering. Bovendien is het ook echt niet de properste plek om te eten. Er zitten meer bacteriën op een toetsenbord dan op een toiletbril. En al die bacteriën wissel jij gewoon uit met je broodje. Smakelijk! Ook blijven er sowieso voedselresten achter waar allerlei micro-organismen maar al te graag van snoepen. En weet: tijdens de lunch socializen met je collega’s maakt je productiever!

# 4. Maak je bureau tijdig schoon

Tijdig betekent voldoende vaak. Bacteriën kunnen tot 48 uur lang overleven op een oppervlak. Daarom is het aan te raden om minstens dagelijks het bureau even af te kuisen met behulp van een desinfecterend doekje. Verder geef je het bureau iedere week een flinke schoonmaakbeurt. Besteed daarbij extra aandacht aan het toetsenbord, want daar kan heel veel vuil in achterblijven. Er bestaan speciale toetsenbordstofzuigers en spraydusters om vuil van onder de toetsen te halen. Voor het verwijderen van huidvet kan je een speciale toetsenbordreiniger gebruiken. Onder andere de HG Toetsenbordreiniger is een populaire keuze.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *