5 Geheime Vintage schoonmaak-tips
Oma had vroeger erg veel werk te doen. Met eenvoudige apparatuur, veel minder schoonmaakmiddelen dan we nu kennen en een flinke dosis gezond verstand stak ze stevig de handen uit de mouwen en hield ze haar huis brandschoon. Hier volgen een aantal beproefde tips om je huis op een vintage manier keurig schoon te houden.

schoonmaken

Efficiënt bijhouden in plaats van de boel te laten oplopen

Hou net als Oma elke dag de boel bij. Het is makkelijker om elke dag even de dagelijkse klusjes te doen dan telkens grote schoonmaaksessies te moeten houden. Als je er een dagelijkse routine van maakt, ziet je huis er altijd proper en verzorgd uit. Maak je bed op, doe de afwas na elke maaltijd en veeg de keukenvloer dagelijks.

Maak zelf een ruitenreiniger

Oma had niet de keuze uit een gigantisch assortiment glazenreinigingssprays en ze had dat ook niet nodig. Dit is haar doe-het-zelf ruitenreiniger recept:

  • 1½ kopje water
  • 1½ theelepel witte azijn
  • 1½ theelepel ontsmettingsalcohol
  • 3 druppels pepermunt etherische olie
  • Meng dit in een spuitfles, spray het royaal op de ramen en de spiegels en poets het af met bij voorkeur een oude krant of een doek die niet pluist.

Geef gevlekte lakens een sensationele look

Oma zou nooit witte servetten of tafelkleden met vlekken weggooien. Heel buitengewoon slim voegde ze vier of vijf zwarte theezakjes in een emmer met warm water. Ze liet het 10 minuten trekken, verwijderde de theezakjes, deed de gevlekte stoffen er in en zorgde ervoor dat het gelijkmatig absorbeerde. De mooie, retro-bruine kleur gaf lakens en servetten een hele mooie retro look.

Meer schoonmaken met minder middelen

De markt is overvol van ontelbare speciale reinigingsmiddelen die allemaal wonderen beloven. Er zijn echter nog steeds hele gewone middelen op de markt waarmee heel goed schoon te maken is. Bovendien zijn de meesten juist ecologisch verantwoord. Hier volgen er een paar:

  • Witte azijn, werkt uitstekend tegen schimmels, bacteriën en hardnekkige vetten;
  • Baking-soda helpt bij het ontsmetten. Het neutraliseert nare geuren en waar nodig heeft het een schurende werking;
  • Groene zeep is een natuurlijk product voor het ontvetten van allerlei oppervlakten zoals je keukenkastjes;
  • Citroen of citroenzuur is ideaal bij het oplossen van kalk in je badkamer.

Maak zelf een natuurlijke luchtverfrisser

Voor een heerlijk geurende kamer ging Oma zelf aan de slag om geurpotjes te maken die elke ruimte een natuurlijk fris luchtje gaven. Ga zelf aan de slag en maak een luchtverfrisser naar je eigen smaak. Heb je sinaasappels of ander citrusfruit gegeten? Bewaar dan een paar schijven en doe ze in een lege glazen pot. Doe er naar keuze kaneel, rozemarijn, thijm of kruidnagel bij. Je kunt er ook laurierblaadjes, dennentakjes, nootmuskaat of een vanillestokje bij doen. Vul het bij met water en zet het op de verwarming. Et voilà! Zo heb je in een handomdraai je eigen natuurlijke luchtverfrisser.2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *