8 tips om van je zolder een goede berging te maken
Een zolder is in veel huizen een ruimte die zo goed als niet gebruikt wordt. Bovendien verspillen nog al te veel mensen bruikbare ruimte op zolder door er de ruimte te negeren. Nochtans kan je van elke zolderkamer een fantastische opslagruimte maken met enkele simpele aanpassingen. Maar hoe doe je dat doen? Lees verder en we geven je enkele toptips.

© Pixabay.com

1. Gebruik de muur

Het overgrote deel van de zolderkamers heeft hellende muren doordat de meest voorkomende bouw in Vlaanderen en ver daarbuiten nog altijd het hellend dak is. Het logische gevolg is dat er in een zolderkamer veel ruimte onbruikbaar gemaakt wordt. Heel wat mensen kiezen er dan ook voor om wat ze in de zolderkamer zetten gewoon in het midden te plaatsen. Werk voor één keer tegen je instinct, gebruik de ruimte tussen de spanten om kleinere dozen en dergelijke te zetten en het midden voor de echt grote items. Je zult er versteld van staan hoeveel ruimte je uitspaart.

2. Een slim hefsysteem

Een grote reden waarom de zolder als opslagruimte zelden ten volle benut wordt is dat de gemiddelde zoldertrap er eentje van het steile soort is. Door een simpel katrol systeem kan je de helft van het hefwerk uitschakelen en eindelijk die zware spullen boven krijgen.

3. Een hangrek voor kleding

Naast de ruimte tussen de spanten te gebruiken kun je van een hellend dak ook een praktische opslagplaats maken door een kledingrek te monteren op het hellend vlak. Zo kan je daar simpel wat kleren kwijt.

4. Denk aan plafondkasten

Een leuk idee is om wat opslagruimte op het plafond van je zolderkamer te monteren. Zo kan je zonder ruimte van andere plekken in te nemen gemakkelijk extra opslagruimte creëren.

5. Organiseer alles volgens seizoen

Hoe vaak heb je niet al uren lopen verspelen door het zoeken naar dat ene item dat je ergens vorig jaar wegstak en nu weer plots nodig hebt? Geen wonder ook, de zolderkamer staat bekend als de plek bij uitstek om spullen buiten het seizoen op te slagen. Door alles per seizoen te rangschikken spaar je jezelf heel wat zoektijd uit.

6. Hang dozen tussen de spanten

Naast kasten kun je ook op maat gemaakte dozen aan het plafond of tussen de spanten hangen. Kies voor de transparante variant en je vindt weer wat sneller alle spullen terug.

7. Haken!

Door haken aan het plafond te monteren creëer je heel wat opslagopties bij. Zo kan je er alles wat je wilt aan hangen zonder er veel werk in te moeten steken.

8. Voeg een tweede niveau toe

Door een tweede plank te monteren bij de aanwezige opslagkosten in de zolderkamer verdubbel je letterlijk het opslagpotentieel van de kamer. Let er gewoon mee op dat je niet in de val trapt van te veel bij te houden. Dat kan later voor weer heel wat verloren zoekuurtjes zorgen!Lees nog meer over:, , ,
Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *