Beautytips uit 1910… Zouden die vandaag de dag ook nog werken?
Schoonheid is iets waar men door de eeuwen heen mee bezig is geweest. Iedereen wil er natuurlijk op zijn mooist uit zien! Beauty experts bestaan ook al sinds het begin der mensheid. Iedereen luistert natuurlijk graag naar de tips van een kenner! Zo was er in 1910 al een beauty-boek genaamd Health and Beauty Hints, geschreven door Margaret Mixter. Het is onwijs interessant om te zien wat ze in die tijd al aan handige en soms vreemde adviezen voor de lezer hadden.

©commons.wikimedia.org

Vermoeide ogen voeden

Zo stelt het boek bijvoorbeeld dat het belangrijk is je ogen te voeden. In het boek wordt beschreven hoe je met laurierkerswater en de zaadjes van een kweepeer een verfrissende fijne oog tonic kan maken.

Vetarme massage?

Een ander voorbeeld is het wegmasseren van ongewenst vet. Hoe zou het zijn, als dat mogelijk zou zijn in de spa? Heerlijk relaxen terwijl de kilo’s ervan af vliegen.. waarschijnlijk was dit meer hoop dan werkelijkheid.

Rozenwater, olie en crème

Tegenwoordig zijn er vele crèmes beschikbaar voor elk deel van het gezicht en voor ieder huidtype, maar vroeger waren deze mogelijkheden er niet. Men moest roeien met de riemen die ze hadden! In het boek van Mixter valt op dat bij de vele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes vooral rozenwater een grote rol speelt. Er werd daarnaast ook veel gebruik gemaakt van allerlei soorten olie. Ze hadden ook wel de beschikking over een crème die door vele merken werd verkocht (zelfs nog tegenwoordig, een merk als Pond’s verkoopt het!). In de meeste van deze crèmes zitten plantenolie bestanddelen of dierlijke vetten om de huid vochtig te houden of te verzachten. Toch kun je wel zeggen dat de technieken van tegenwoordig zijn veranderd: je kunt je toch niet voorstellen dat je nu vrijwillig talg van schapenvlees op delen van je lichaam smeert, zoals in het boek van Mixter wordt gesuggereerd!

Cologne

Over haren wassen is het boek van Mixter duidelijk: het moet niet meer dan iedere drie weken worden gewassen. Voor kaalheid had zij een ander middel: een tonic van peperolie, cocao en cologne dat op de hoofdhuid ‘s avonds werd aangebracht. Cologne werd ook gebruikt als een koelend middel tegen insectenbeten. Het boek geeft daarbij nog meer merkwaardige adviezen: zo zou het werken om het merg van rundvlees te smeren op verbrande hoofdhuid door de zon. Of zou een combinatie van aardappel en alcohol tonic helpen tegen zwetende handpalmen.

Een beetje vreemd, maar wel nuttig

Ondanks dat er veel merkwaardige recepten en technieken in het boek staan, stond er toch ook wel nuttige kennis in. Het is verbazingwekkend te lezen hoeveel kennis ze toch al in die tijd tot hun beschikking hadden. Zo beveelt Mixter aan om de wimpers te trimmen als ze zijn gebogen of de wimpers zijn gespleten. Zou een beauty-expert, vandaag de dag, ook maar het in zijn hoofd halen om ons te vertellen de wimpers te knippen, zelfs voor een klein stukje? Aan de andere kant geeft ze een recept voor een wenkbrauwen gel die bestaat uit rozenwater en een soort arabische gom met verf, wat klinkt als iets wat we vandaag de dag ook zouden gebruiken. Ze raadt ook aan om regelmatig gezichtsmassages te ondergaan, wat beauty experts vandaag de dag ook vaak aanmoedigen. Ook al zou ik niet alle advies van dit boek proberen, er zijn zeker een paar nuttige tips. Haar beste advies is zeker om vaak te rusten!Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *