Boksbescherming
Boksers mogen slaan of stoten met gesloten vuist boven de gordel. Worstelen en trappen is niet toegestaan. Bij kickboksen en thaiboksen wordt gevochten met handen en benen. Bij kickboksen mag je de tegenstander niet aanvallen met de knieën of ellebogen, bij thaiboksen wel.
 

© pixabay.com

Beschermen
Boksen is ook incasseren. Vandaar dat boksers bandages dragen. Hierdoor worden polsen en handen verstevigd en wordt met name de duim beschermd. Een alternatief is het gebruik van een binnen-handschoen. Om de kaken en gebit te beschermen is een boksbitje verplicht. Hoofdbescherming zorgt ervoor dat met name de kin, oren, junkbeenderen en voorhoofd beschermd worden tegen stoten.

Bitje
Een bitje, ook wel gebitsbeschermer genoemd, is een kunststof beschermhoes voor het gebit en de kaak. Bitjes worden vaak van het kunststof ethyleenvinylacetaat gemaakt. Er zijn één- en tweedelige bitjes. De tweedelige zijn over het algemeen het best beschermend. Er zijn allerlei varianten van bitjes, zoals transparante bitjes, gekleurde bitjes of bitjes met vering.

Tandarts
Bitjes kunnen door de tandarts op maat gemaakt worden. Er zijn ook standaard en voorgevormde bitjes. De voorgevormde bitjes kunnen op maat gemaakt worden door het materiaal eerst week te maken door verwarming. Vaak moet een bitje geprepareerd worden voor gebruik door het bitje 10 tot 15 seconden in kokend water te dompelen, af te schudden en het vervolgens in de mond te doen. Door de tanden hard op elkaar te bijten, wordt het bitje in de juiste vorm gemaakt.

Sport
Sport gebitsbeschermers bieden de beste bescherming voor je tanden bij het sporten en zorgen voor een prettig draagcomfort, een goede ademhaling, mogelijkheid tot praten en verkleinen de kans op een knock out of het bewustzijn verliezen.

Boksen en kickboksen worden op twee verschillende manieren gedaan. Boksen als workout is anders dan het vechten in wedstrijden. Bij een wedstrijd spar je met een tegenstander. Bij een workout doe je de oefeningen tegen een bokszak. Het verschil in beoefening betekent een verschillend risico op mogelijke blessures.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *