Carrière strategieën voor vrouwen
Als we de situatie vandaag vergelijken met die van nog een paar decennia geleden kunnen we stellen dat vrouwen op de werkvloer al ver gekomen zijn. Steeds meer vrouwen zijn aanwezig op de werkvloer en ze nemen een steeds groter percentage van de managementfuncties op zich. Toch is het niet alleen goed nieuws wat de klok slaat: het glazen plafond is in zekere mate nog altijd een realiteit en veel vrouwen verdienen voor hetzelfde werk nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s.
Desondanks beschikken vrouwen over een paar geheime wapens om van hun carrière een doorslaand succes te maken. Hoe dan vraag je je af? We leggen het even uit.

© Pixabay.com

1. Opleiding, opleiding, opleiding
Educatie is verreweg de belangrijkste troef die je als vrouw kan hebben in de zakenwereld. Waar het gros van alle masters en doctoraten 30 jaar geleden nog naar mannen ging is dat vandaag de dag omgekeerd. De meerderheid van diploma’s worden door vrouwen behaald. De beste educatie mogelijk genieten is dan ook de slimste strategie die vrouwen kunnen gebruiken om dat glazen plafond kapot te slaan. Afgestuurd? Waarom nog niet iets extra’s bij doen. Al aan het werken? Doe toch maar dat trainingsprogramma dat ze aanbieden erbij.

2. Weet hoe het internet werkt
52% van alle internetgebruikers zijn vrouwen. Niet enkel dat maar vrouwen zijn in de regel ook efficiënter in hun tijdsgebruik op het internet: ze weten wat ze zoeken en ze laten zich minder snel afleiden. In een tijdperk waarin alle mogelijk informatie te vinden is online moet je de voordelen daarvan echt niet onderschatten. Maak dus gebruik van de schat aan informatie die de laptop je bieden kan.

3. Communicatie
Studie na studie heeft aangetoond dat vrouwen op een andere manier communiceren dan mannen. Niet per se beter maar zeker weten een stuk zachter en met meer aandacht voor interpersoonlijke relaties. En laat dat nu net de richting zijn waar het nieuwe management naartoe aan het gaan is.

4. Vergeet niet te plannen
Het is voor vrouwen misschien wel belangrijker om te plannen dan voor mannen. Mannen moeten immers niet bang zijn opeens zwanger te worden. Je zult jezelf er later dankbaar voor zijn als je in je carrièreplanning later met elk mogelijk scenario rekening hebt gehouden.

5. Netwerken
Ondanks dat vrouwen de betere praters lijken is het uitgewezen dat mannen effectiefer networken. Dit omdat vrouwen ook vaker werknemers van een lager niveau in hun netwerk hebben. Het goede nieuws? Dat heeft ook zijn voordelen!

6. Zoek een mentor
Je hoeft zelfs niet te netwerken als je een goede mentor hebt. Bovendien kan deze al meteen heel wat discriminatie uitschakelen en je echt op weg helpen in je carrière.

7. Heb zelfvertrouwen
Spreekt voor zich toch? Vrouwen hebben vaker dan mannen last van een vertrouwenscrisis. Totaal niet nodig!

8. Doe aan zelfpromotie
Wat is het voordeel aan een goede werkneemster te zijn als niemand het doorheeft?

9. Durf een free agent te worden
Vrouwen zijn loyale wezens. Dat zorgt er ook voor dat ze vaak te lang bij hetzelfde bedrijf blijven dat hen toch nooit de topposities zal geven. Durf dan ook de stap te zetten naar ergens anders mocht dat nodig zijn.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *