De fiets gaat mee
Als je van fietsen, wielrennen of mountainbiken houdt, wil je af en toe een andere omgeving ontdekken. Een keer een ander bos verkennen of genieten van de mooie natuur honderd kilometer verderop. De fietsen moeten veilig op de auto kunnen. Ook het gewicht van de fietsen is van belang. Betreft het gewone toerfietsen of zijn de fietsen elektrisch? Er zijn verschillende manieren om je fiets te vervoeren met je auto.

© pixabay.com


Intern
Heb je de beschikking over een ruime wagen zoals een touringcar dan kan de fiets in de auto. Er zijn speciale bevestigingen die er voor zorgen dat de fiets veilig meegenomen kan worden en niet onderweg verschuift.
Is de auto minder ruim en kan de vijfde deur niet meer dicht dan is een externe fietsendrager dé oplossing.

Extern
Er zijn in feite drie mogelijkheden om de fiets extern mee te nemen: op de trekhaak, achterklep of op het dak. Ook is het gewicht van de fietsen bepalend. Een elektrische fiets is een stuk zwaarder dan een ‘gewone’ fiets. Bij de keuze dien je ook te kijken naar het gebruiksgemak van montage van de drager en plaatsing van de fiets, de degelijkheid, het opberggemak en natuurlijk het budget. 

Trekhaak
Trekhaakdragers zijn de meest gebruikte fietsendragers. Het wordt gemonteerd op de trekhaak en biedt ruimte voor twee fietsen. De fietsendragers voor op de trekhaak zijn erg populair vanwege het grote gebruiksgemak. Het is niet de goedkoopste manier omdat er een trekhaak nodig is. Het zowel aanschaffen en monteren van een trekhaak plus de drager vereist een behoorlijk budget. Er zijn speciale dragers die ook de zware elektrische fietsen kunnen vervoeren. Bij de meeste modellen is de maximale belasting op de trekhaak ongeveer 50 kilogram.

Achterklep en dak
Er zijn alternatieven voor een fietsendrager zonder trekhaak. Een achterklepdrager wordt met klemmen en haken op de achterklep bevestigd. Het zijn vaak lichte rekken die in bepaalde standaard formaten geleverd worden zodat ze bevestigd kunnen worden op verschillende auto’s. De fietsen kunnen ook op het dak staan met een dakdrager die veelal op de dakrails wordt geplaatst. De maximale hoogte van de auto plus fiets mag de vier meter niet overschrijden. Het benzineverbruik stijgt wel met een dakdrager met ongeveer 35 procent. Voor e-bikes zijn dakdragers vanwege hun gewicht ongeschikt.

Of fietsen op het dak, de achterklep of de trekhaak komt: de montage van de fietsdrager moet altijd precies volgens de voorschriften van de fabrikant worden uitgevoerd. Alleen een correct gemonteerde fietsdrager is een veilige fietsdrager.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *