De fiets verdringt de auto
We fietsen wat af in Nederland. We behoren met zo’n 23 miljoen fietsen tot de top van de wereld. Gelet op het aantal inwoners hebben we gemiddeld meer dan één fiets per persoon. Het aantal neemt nog steeds toe, want we maken steeds meer kilometers met de fiets.

© pixabay.com


E-bike is populair
De elektrische fiets heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de populariteit. De fiets met trapondersteuning is ongekend populair. Dertig procent van het aantal verkochte fietsen is een e-bike. De mobiliteit is een belangrijk element. De auto wordt als vervoermiddel voor korte afstanden teruggedrongen en in veel steden krijgt de fiets steeds meer ruimte. Werd de fiets vroeger uitsluitend gebruikt als individueel vervoermiddel, nu wordt het ook een mini transportmiddel. Bezorgdiensten maken er ook steeds meer gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan pakketbezorging en thuisbezorgdiensten.

De recreatieve fietser
Naast het woon-werkverkeer heeft de fiets een recreatieve functie. Bij de eerste zonnestralen trekken de mensen erop uit om gebieden in Nederland met de fiets te verkennen. Met een fietsendrager op de trekhaak kunnen zelfs zware elektrische fietsen zonder problemen vervoerd worden. Naast de reguliere e-bikes zijn de sportfietsen en mountainbikes gewild. In de provincies Noord-Brabant, Zuid en Noord Holland wordt het meest recreatief gefietst.

Fietsparkeerplekken mag beter
Per fietsbeurt leggen we ongeveer drie kilometer af. Vervolgens parkeren we de fiets in beschikbare fietsstallingen. Het aantal fietsplekken is nog steeds niet op orde. Bij het openbaar vervoer zien we wel goede voorzieningen zoals fietsstallingsplaatsen, maar in bijna 20 procent van de Nederlandse gemeenten is er een tekort aan goede fietsparkeerplekken.

Privé fietsenrek
Een juist fietsenrek betekent ook een behoud van de kostbare fiets. Voor lang parkeren op de openbare weg is de standaard van de fiets geen optie. De meeste fietsen raken beschadigd door het vallen tijdens het parkeren. Het is ook prettig om thuis een goede plek voor de fietsen te regelen in de schuur of bergruimte. Zo zijn goede fietsbeugels een juiste investering om de fietsen in goede staat te houden.
   Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *