De gevelladder
Een gevel ladder is een ladder die aan de buitenkant van een gebouw is bevestigd en een veilige ontsnapping biedt in geval van calamiteiten, zoals een brand. Gevelladders en andere voorzieningen zijn wettelijk verplicht voor bedrijven en overheidsinstanties.

© pixabay.com

Veiligheid
Veel gevelladders zijn voorzien van een kooi. Kooiladders bieden een betere veiligheid tegen vallen. Omdat ze meestal aan de buitenkant van het gebouw zijn bevestigd zijn deze ladders zeer veilige ontsnappingsroutes in het geval van een brand.

Gebruik
Kooiladders zijn multifunctioneel. Ze dienen niet alleen als nooduitgang, maar kunnen ook benut worden om van buitenaf snel toegang te hebben tot een bedrijf. Kooiladders worden met name gebruikt door monteurs en schoonmakers die onderhoud of de noodzakelijke schoonmaak verrichten. De keuze voor kooiladders is altijd een duurzame. Kooiladders zijn gemaakt van staal of aluminium en gaan daarom enorm lang mee. De ladders worden specifiek gemaakt voor een gebouw. In feite is er altijd sprake van maatwerk.

Wetgeving
De wet vereist dat een vluchtweg bij een gebouw aanwezig is. Kooiladders zijn dan een perfecte oplossing. Wet- en regelgeving stelt verschillende vereisten aan kooiladders. Zo moet een vaste ladder een kooi hebben beginnende tussen de 2,2 tot 3 meter van de grond. Daarnaast moet een kooiladder doorlopen tot minimaal een meter boven het aankomstniveau. Om bij het bovenkomen te voorkomen dat mensen aan de zijkant van de kooiladder kunnen vallen moet er een hekwerk worden geïnstalleerd. Als de kooiladder aan de onderzijde bereikbaar is voor publiek moet de toegang tot de ladder afgesloten kunnen worden.

Er is een ruim aanbod van gevelladders en vluchtladders. Uitklapbaar, uitschuifbaar, ladders met een levenslijn, met of zonder kooi en ladders geïntegreerd in het balkon. De architect zorgt ervoor dat het esthetische aspect niet vergeten wordt. Ook is de veiligheid als vluchtweg natuurlijk essentieel, maar gevelladders dienen beveiligd te zijn tegen diefstal en niet-geautoriseerd gebruik.Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *