De handige wrap
Zelfs mensen met twee linkerhanden kennen de tie-wrap. Het langwerpig stuk nylon met aan een kant een geribbeld oppervlak en aan een uiteinde een opening waarin het andere, spitse uiteinde kan worden gestoken. Eenmaal aangetrokken zorgt het mechanisme ervoor dat het niet meer losgemaakt kan worden. De verbinding is dus definitief en kan alleen losgemaakt worden door de lus door te knippen.

© pixabay.com

Ontdekker
Het idee komt uit de vliegtuigindustrie. De bedrading werd gebundeld met een kabelbinder. De ontdekker en eerste fabrikant was ingenieur Maurus C. Logan van Thomas & Betts in het jaar 1958. De merknaam werd ty-rap en dat is na ruim 60 jaar nog steeds zo. Het bedrijf levert nog steeds hoogwaardige tyraps voor vele toepassingen

Toepassingen
Het gebruik van kabelbinders vereist dikwijls specifieke eigenschappen. Zo zijn er kwalitatieve kabelbinders die vlamvertragend zijn, hittebestendig, UV bestendig en detecteerbaar zijn. De industrie kan niet zonder en menig vakman zoals de elektricien, verhuizer en schilder heeft tie-wraps in de gereedschapskist. Ook liggen setjes kabelbinders in keukenlades om snel dingen vast te binden of als hulp bij ongelukjes. De ritssluiting waarvan het lipje is afgebroken of de riem waarvan de gesp niet meer sluit. Decoratief is de Leaf-tie; een tie-wrap met aan de uiteinden een blad.

Naam
Zoals de veelzijdigheid, zo zijn er ook vele benamingen. In plaats van de naam tie-wrap wordt het nylonbandje ook colsonbandje, TY-rap, tie-rip, bundelbandje, kabelbinder, ladderstrip, trekbandje, sjorbandje en bindbandje genoemd. Er is ook speciaal gereedschap voor de tie-wrap. Kniptangen waarmee tie-wraps afgeknipt kunnen worden zodat er geen scherpe rand ontstaat waar mensen zich aan kunnen snijden. Heeft u geen kniptang? Een nijptang is ook uitstekend geschikt.

Hersluitbaar
Voor het inpakken van koffers zijn tie-wraps reuze handig. Opgerolde kleding blijven in vorm. Een probleem is om de tie-wraps los te maken. Ga je met het vliegtuig dan mag je nagenoeg geen enkel gereedschap meenemen. Zelfs een nagelvijl is verboden. Gebruik dan hersluitbare tie-wraps. De herbruikbare tie-wraps kunnen gemakkelijk los gemaakt worden door een smal pinnetje in te drukken. Herbruikbare tie-wraps zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *