De juiste motor
Tweetaktmotoren voor boten zijn not-done. Tweetaktmotoren zorgen voor vele malen meer luchtverontreiniging dan viertaktmotoren. De motoren, waarin een mengsel van olie en benzine wordt verbrand, worden grotendeels uit de handel genomen.

© pixabay.com

Motoren
Er zijn in feite twee soorten motoren; een verbrandingsmotor of een elektrische buitenboordmotor. Voor een kleine lichte boot is veel minder PK nodig dan voor grote zwaardere boten. Het is dan ook belangrijk dat de juiste motor wordt gebruikt. Elektrische motoren kennen haast geen onderhoud omdat ze uit veel minder onderdelen bestaan in vergelijking met een viertakt motor.


Soorten
Bij buitenboordmotoren zijn er vervolgens verschillen zoals de kort en langstaart buitenboord motor. Afhankelijk van de boot wordt de motor daarop aangepast. Een buitenboordmotor is een motor die je aan de ‘spiegel’ van een boot kunt bevestigen en die zorgt voor de voortstuwing van de boot. Omdat de motor draaibaar is, dient deze ook als roer. Bij een zeilschip is een diepstekende langstaart nodig en bij een snelle sloep is een korte staart van toepassing.

Paardenkracht
Het aantal pk’s is overigens niet bepalend of een vaarbewijs nodig is. Als een boot een hogere snelheid haalt van 20km per uur is een vaarbewijs nodig. Een motor met weinig pk’s is wel minder comfortabel. De motor maakt meer toeren en is dus lawaaierig. Meer vermogen betekent een groter bereik van het vaargebied en is ook veiliger.

Sloep
De sloep is ongekend populair. Nederland telt zo’n vijfhonderdduizend recreatieboten. Het is een vloot van overwegend zeilboten, motorkruisers en sloepen. In Nederland wordt volgens Waterrecreatie Advies jaarlijks 1200 boten aangeschaft. Het gaat om ongeveer 600 sloepen, 100 zeilboten en 500 motorboten.

Populair
De sloepenmarkt is populair omdat sloepen bijna overal kunnen varen. Het varen met sloepen is een principieel andere markt dan het varen met kajuitzeiljachten en motorboten. De trend van lange vakanties met de boot is gewijzigd naar het maken van dagtochten. Er is in Nederland een uitgebreid en afwisselend vaarwaternetwerk wat volop mogelijkheden biedt voor prachtige tochten.

Dagtoerisme wint het van de bootvakantie. Mensen zoeken om die reden een passende boot zoals een sloep. Een gemiddelde sloep biedt ruimte aan een maximum van 12 personen. Dit is voor gezinnen en families een ideale grootte.Lees nog meer over:, , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *