De persoonlijke lening of lease?
Een persoonlijke lening wordt het meest gebruikt voor de aanschaf van een auto of verbouwing. Een persoonlijke lening is een leenovereenkomst met een vaste maandelijkse aflossing. De wijze van lenen is relatief duur in vergelijking met een hypotheek. Een hypotheek heeft een lage rente omdat er bepaalde zekerheden worden gegeven.

© pixabay.com

Rente
Rood staan en een doorlopend krediet zijn de duurste vormen van lenen. Ook gespreid betalen op een creditcard kost veel geld. Vanwege de corona is de maximale rentevergoeding wettelijk op 10 procent gezet. Dit geldt echter niet voor kredieten waarbij je het afgeloste deel weer mag opnemen. Rentetarieven verschillen per kredietverstrekker. Van alle leenmogelijkheden is de persoonlijke lening de minst dure variant. Een hypotheek is weliswaar goedkoper, maar de afsluitkosten zijn aanzienlijk. Wordt de lening voor een dure verbouwing besteed dan is een tweede hypotheek te overwegen.

Profiel
De kredietverstrekker berekent aan de hand van een persoonlijk risicoprofiel de mogelijkheid van een persoonlijke lening. Daarbij wordt gekeken naar leeftijd, inkomen, woonsituatie, burgerlijke staat en eventuele BKR-registraties. Een persoonlijke lening vergelijken is sowieso verstandig. Door meerdere offertes aan te vragen zijn ook de voorwaarden te vergelijken. Belangrijke onderdelen zijn een vervroegde aflosmogelijkheid zonder boeterente en de kwijtschelding bij overlijden.

Looptijd
Lenen blijft geld kosten, maar bij de een is het duurder dan bij de andere aanbieder. Een persoonlijke lening wordt veelal met een vaste looptijd van drie of vijf jaar afgesloten. Dit betekent dat je gedurende een lange tijd een betalingsverplichting hebt. Met de auto betekent dat meestal dat een andere auto na afbetaling van de lening aan de orde is. Een personal lease is ook een optie.

Lease
Bij Private Lease krijg je een auto voor een vast bedrag per maand. Het voordeel van deze leasevorm is dat er, naast brandstof, geen extra kosten komen bij het maandelijkse bedrag. De leasemaatschappij zorgt voor verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto gewoon in. Je bent wel gebonden aan een maximum aantal kilometers. Meer kilometers betekent dus ook meer kosten.

Naast Private Lease is Financial Lease ook een veelgebruikte vorm. Hierbij ben je eigenaar en je betaalt dan ook alle kosten. In feite is het vergelijkbaar met een persoonlijke lening waarbij de leasemaatschappij de auto als borg ziet.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *