De tuin wordt weer de leefplek 

Vanaf juni 2021 worden de beperkingen die zijn opgelegd versoepeld. We mogen weer naar de winkels en de terrassen zijn weer open. De versoepeling is vooral dankzij de toenemend aantal vaccinaties. Vanaf juli is het bijna weer terug naar normaal.

© pixabay.com


Zomer betekent naar buiten
De zomer is in aantocht en dat betekent dat het buitenleven zijn intrede doet. We gaan meer buiten leven en gebruiken de tuin of balkon om te ontbijten, lunchen en te barbecueën. We mogen weer vrienden en kennissen uitnodigen. Tot laat in de avond is de temperatuur nog steeds goed genoeg om buiten te blijven. Het gebruik van buitenheaters verlengt het buitenleven.

Overlast
Hinder door barbecueën, open vuur en geluidsoverlast zijn veelvoorkomend in Nederland. Gemiddeld heeft zo’n kwart van bewoners last van meer of minder overlast. Bij zo’n vijf procent loopt dat uit de hand. Meestal gaat het gepaard met hoog oplopende ruzies en het doen van aangifte of melding bij politie of gemeente. In sommige situaties wordt zelfs de civiele rechter ingeschakeld.

Wat is overlast?
Het is lastig om overlast te definiëren. Overlast door houtvuur van een barbecue of openhaard is wat anders dan rumoer door mensen, spelende kinderen, muziek wat hard aan staat of blaffende honden. Nederland is een dichtbevolkt gebied en de tuinen grenzen aan elkaar. Dit betekent een acceptatie van geluid wat als normaal leefgeluid wordt beschouwd.

Woonbeleving aangetast
Maar wat is dan ernstige overlast die zorgt voor een mindere woonbeleving? Helaas is hier geen eenduidige maatstaf voor aan te geven, maar overschrijding van geluidsniveaus of langdurig veroorzaken van luchtverontreiniging wordt als extreem overlast beschouwd. Ook belangrijk is dat overlast gedurende nachturen wordt veroorzaakt waardoor een normale nachtrust onmogelijk is.

Dialoog aangaan
Een gesprek aangaan blijkt nog steeds het beste om de situatie te veranderen. Bewustwording van de overlast voor de ander leidt gelukkig in de meeste gevallen tot een oplossing. Een burenruzie oplossen door een melding te doen bij een instantie leidt dikwijls tot een escalatie vooral wanneer er boetes worden opgelegd.

Geluidoverlast ontstaat wanneer het langdurig een niveau heeft van 50 decibel of meer. Tijdens nachturen wordt het niveau gesteld op 40 decibel. Een rumoerig gesprek heeft snel een niveau van 60 decibel. Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *