De voordelen van goede valbeveiliging voor lichtkoepels
De eigenaar van een gebouw is niet hoofdverantwoordelijk omtrent de veiligheid van een persoon die werkzaam is op het dak van zijn of haar gebouw. De bedrijven die hun werknemers het betreffende dak opsturen zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit heeft alles te maken met de arbeidsomstandighedenwet, hierdoor dienen de werkgevers te zorgen voor een veilige werkomgeving voor hun personeel.

© pexels.com

Vaak willen beheerders van vastgoed hun daken zo goed als mogelijk beveiligen. Eén van van de veiligheidstoepassingen is het invoeren van valbeveiliging. Ondanks de wil is er vaak de vraag, waar deze daken aan moeten voldoen. Deze onduidelijkheid heeft er toe geleid dat er sinds enkele jaren een richtlijn is ingesteld, namelijk de BRL 9935. De noodzaak voor deze richtlijnen kwam voort uit het besef dat er ter voorkoming van valgevaar juiste beveiligingsmaatregelen getroffen moesten worden.

Valbeveiliging in veel soorten

Er zijn tal van verschillende daken en voor ieder type is een ander soort valbeveiliging noodzakelijk. Dit vraagt in veel gevallen om het nodige maatwerk. Zo kun je aan deze type daken denken:

  • Platte daken – Hiervoor is een geavanceerd kabelsysteem noodzakelijk, dit lijnsysteem staat permanent bevestigd op het platte dak. Valbeveiliging voor lichtkoepels is cruciaal op een plat dak, deze koepels zijn vaak niet vanzelf valbestendig. Er kan zich een levensgroot probleem voordoen wanneer iemand door zo’n koepel naar beneden valt.
  • Hellende daken – Voor een dak met een helling wordt er vaak gebruik gemaakt van speciale panstukken. Deze zorgen ervoor dat het kabelsysteem via een horizontale ligging kan worden bevestigd.
  • Groen- / sedumdaken – Dit onderhoud wordt het liefst zo min mogelijk uitgevoerd, zodat het dak goed intact blijft. Wanneer er toch op het dak gewerkt dient te worden, kom het kabelsysteem een stuk hoger te liggen. Omdat het systeem dan niet over de groene laag heen en weer beweegt kan er niks worden aangetast.
  • Gevels – Deze gevelbeveiliging wordt met name gemonteerd doormiddel van speciale muurbeugels en tussenbeugels.

De sleutel is bewustwording

Bedrijven zijn in het verleden vaak op hun vingers getikt, omdat de beveiliging op het dak niet in orde zou zijn. De bewustwording van hoe belangrijk de veiligheid is, zorgt ervoor dat hier hard aan wordt gewerkt. De werknemers op het dak, willen aan het einde van de dag ook weer graag naar huis. Hierdoor wordt er niet meer zomaar iemand even het dak opgestuurd om de afvoer even na te lopen, terwijl het aan goede voorzieningen ontbreekt. Veel installatiebedrijven weigeren zelfs onderhoudswerkzaamheden uit te voeren op een onbeveiligd dak. Veiligheid is wellicht een kostenpost voor sommige bedrijven, maar als er hierdoor geen ongevallen plaats vinden, dan is dat elke euro waard.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.