De waarheid over horoscopen
Heb je je ooit afgevraagd of je horoscoop feit of fictie is? Veelgestelde vragen over horoscopen worden in dit artikel beantwoord.

© Pixabay.com

Sommige mensen lezen hun horoscopen voor hun plezier. Anderen werpen er kort een blik op en houden de tekst in hun achterhoofd om te zien of het “uitkomt”. En sommigen nemen alleen genoegen met een volledige dagelijkse grafiek van hun horoscoop, maken compatibiliteitsrapporten op voor potentiële vrienden en geliefden en plannen zelfs grote levensgebeurtenissen aan de hand van de stand van de planeten.

Wat voor soort persoon je ook bent, je hebt je waarschijnlijk wel eens afgevraagd hoe je horoscoop precies wordt opgesteld en of er al dan niet enige waarheid achter schuil gaat. Lees hieronder de uitleg om antwoorden te krijgen op diverse horoscoop-gerelateerde vragen!

V: Komen de voorspellingen in horoscopen echt uit?
A: Het woord “horoscoop” komt van het Griekse woord “horoskopos”, wat letterlijk betekent “een blik op de uren”. Vroege astrologen, in het oude Babylonië, baseerden hun voorspellingen op de bewegingen van de planeten. In die tijd werden deze gezien als de vertegenwoordig van de activiteit van vijf goden. Marduk vertegenwoordigde Jupiter, Ishtar vertegenwoordigde Venus, Ninurta vertegenwoordigde Saturnus, Nabu vertegenwoordigde Mercurius en Nergel vertegenwoordigde tenslotte Mars. Daarnaast was er de maangod Sin en de zonnegod Shamash. Men veronderstelde dat de bewegingen aan de hemel van invloed waren op hetgeen er zich op de aarde afspeelde. Kennis van astronomie en de wereld in het algemeen is inmiddels geëvolueerd. De kunst van de astrologie heeft zich eveneens goed ontwikkeld. Maar het concept van het maken van grafieken van het verloop van de planeten en deze vervolgens interpreteren op potentiële gebeurtenissen in het leven wordt nog steeds als zeer reëel beschouwd.

V: Hoe wordt bepaald wat er voor elk teken geschreven wordt?
A: Om de meest diepgaande horoscoop te kunnen schrijven, moeten astrologen de datum, tijd en locatie van je geboorte weten. Wanneer ze deze informatie hebben, kan je zonneteken in het eerste huis van een astrologische grafiek worden geplaatst. Daarna volg je de tekens in de volgende huizen, die aangeven welke soorten problemen er zich in je leven af kunnen gaan spelen op een bepaald moment. Door naar de positie van de planeten te kijken, kunnen ze aan de hand van de aspecten van de grafiek bepalen of je een uitdagende dag, maand of jaar tegemoet gaat of dat de aspecten in je voordeel uitgelijnd staan.

V: Wat zijn de planetaire aspecten?
A: De gedetailleerde theorie van de planetaire aspecten is vrij complex. Maar in een notendop kun je vertellen, dat wanneer er een verbinding wordt gevormd tussen planeten, die in zekere mate met de horoscooptekens verbonden zijn, deze worden aangeduid als “aspecten”. Wanneer de planeten dezelfde mate van verschillende tekens in een grafiek bezetten, hebben zij een verbinding die als harmonieus of uitdagend kan worden beschouwd, afhankelijk van de tekens die hierbij betrokken zijn of het aantal graden tussen de verschillende planeten. De belangrijke aspecten waar in algemene zin naar gekeken wordt is de “conjunctie”. Deze staat op nul graden en wordt beschouwd als de sterkste mix van de twee energieën. De “oppositie” bevindt zich op 180 graden en wordt gezien als een zeer uitdagende aspect. Dan hebben we nog het “vierkant” op 90 graden, wat grotendeels strijdige energieën vertegenwoordigt en de “driehoek” op 120 graden, die gezien wordt als de gemakkelijke en voordelige verbinding.

V: Planetaire aspecten beïnvloeden alle horoscooptekens op dezelfde manier?
A: Volgens de astrologie beïnvloed niets twee individuele mensen op exact dezelfde manier. De planetaire aspecten hebben over het algemeen verschillende effecten. Als wij deze toe zouden passen op de zonnetekens van de mensen, dan hebben de aspecten op elk teken een andere invloed. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar het vierkant aspect Zon Mars. Mars is de planeet van de drive en vastberadenheid. Het vierkant aspect wijst op problemen op dit gebied en dus kun je in algemene zin stellen dat mensen met dit aspect in hun grafiek wellicht problemen met anderen krijgen om iets gedaan te krijgen. De levensles kan dan gezien worden als uitdagingen die je aan moet pakken en waarbij je bereid moet zijn hindernissen te overwinnen om je doel te bereiken. Dit aspect beïnvloedt dus een van nature eigenzinnige Ram anders dan een meer introverte en gevoelige Kreeft? Absoluut! We voorzien een stuk minder frustratie voor de Ram dan voor de Kreeft, aangezien een Ram meer natuurlijke aanleg heeft voor het overwinnen van obstakels dan een Kreeft.

V: Soms komen mijn horoscopen niet uit. Waarom is dat?
A: Horoscopen zijn geweldige hulpmiddelen, die je kunt gebruiken als algemene richtlijnen voor het leven. Het zijn echter geen voorspellingen die je nauwgezet kunt volgen. Om de meest gedetailleerde en diepgaande horoscoop op te kunnen maken, dient een astroloog te beschikken over iemands geboortedatum, -tijd en -plaats. Het is vanzelfsprekend niet mogelijk om al die persoonlijke gegevens van alle lezers van horoscopen in kranten of magazines hierin mee te nemen en dus worden meeste horoscopen geschreven met een algemener publiek in gedachte. De meeste dagelijkse horoscopen worden geschreven op basis van zonnetekens en de positie en het effect van de maan daarop. De maan verandert elke twee tot drie dagen. Deze beïnvloedt op haar beurt onze stemmingen en emoties. Dagelijkse horoscopen worden dus geschreven op basis de locatie van de maan zich en hoe deze in algemene zin van invloed is op elk zonneteken op die bewuste dag. Aan maandelijkse horoscopen kunnen de standen van de planeten worden toegevoegd ten opzichte van de zonnetekens. Hierbij wordt vooral gekeken naar de stand van Mercurius, Venus, Mars en de zon. Planeten die zich optisch langzamer in ons zonnestelsel voortbwegen, zoals Saturnus en Jupiter, maken vaak deel uit van jaarhoroscopen. En voor voorspellingen op nog langere termijn wordt ook de stand van de optisch langzaamst bewegende planeten Pluto, Neptunus en Uranus meegenomen.

V: Hoe kan ik mijn horoscopen op mijn leven toepassen?
A: Wanneer je iets wilt beslissen, luister je dan naar de raad van slechts één persoon of bron? Waarschijnlijk niet. Of je nu dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks je horoscoop leest, je krijgt hierdoor een stukje te zien van hetgeen je leven betekent vanuit een planetair perspectief. Je kunt de informatie gebruiken als bron van begeleiding of motivatie. Horoscopen geven je de mogelijkheid om op een andere manier over dingen na te gaan denken. Hierdoor kunnen zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, evenals opties waar je nog niet eerder aan gedacht had. Zolang je horoscopen met een open geest leest, kun je de planeten als je persoonlijke gids beschouwen voor alles wat mogelijk is.Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *