Dertig minuten zitten
We zitten te veel en vaak op een verkeerde stoel. Afwisseling in zitten en bewegen is een goede gewoonte.  Het recept; na dertig minuten zitten, vijf minuten bewegen.  

© pixabay.com

Beeldschermwerk

Computers zijn een onontkoombaar gereedschap voor veel kantoorwerknemers. Al dat beeldschermwerk kan leiden tot gezondheidsklachten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om klachten die worden omschreven als Klachten aan Arm, Nek en Schouder (KANS). Verder kan beeldschermwerk onder meer leiden tot oogklachten bij werknemers.

Langdurig zitten

Dit arbeidsrisico ligt in feite in het verlengde van het vorige. Beeldschermwerk gaat in veel gevallen namelijk samen met langdurig zitten. Dit is niet zo onschuldig als het lijkt. Het wordt namelijk in verband gebracht met vroegtijdig overlijden en daarom ook wel “het nieuwe roken” genoemd.

Werkgever
De werkgever dient te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat begint met het ontwikkelen van een goed arbobeleid en een beschrijving van de risico’s in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Vervolgens zal er een Plan van aanpak opgesteld worden wat aangeeft hoe de risico’s aanpakt worden.

Bureaustoel
Alle kwalitatieve bureaustoelen in ons land moeten voldoen aan bepaalde normen, zoals de NPR-norm. Dergelijke normen zijn in het leven geroepen om bepaalde standaarden te kunnen creëren waar fabrikanten zich aan moeten houden. Zo moet een bureaustoel verstelbaar zijn en voorzien zijn van armleggers. Ook moet de zithoogte en rugleuning aangepast kunnen worden. De stoel dient dus optimaal aan te passen zijn aan de lengte van de werknemer. Een bureaustoel kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals sneller rugpijn, verminderde bloedsomloop maar ook minder energie.Afwisseling is belangrijk wanneer we zittend werk of beeldschermwerk verrichten. Met behulp van een zit sta bureau kunnen we zitten en staan afwisselen. Er zijn ook al hulpmiddelen om actief te zijn achter het bureau, zoals de deskbike of bureaufiets. Het kan ook anders. Een wekker op je computer of telefoon is voldoende. Elke dertig minuten gaat de klok af om vervolgens vijf minuten pauze te nemen. Niet aan het bureau blijven zitten, maar gaan bewegen. Met een stukje lopen komt de bloedcirculatie weer op gang.Lees nog meer over:, , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *