Dons, wol, katoen of zijde
Een dekbed gaat afhankelijk van het gebruik en het onderhoud tussen de 5 en 10 jaar mee. Gaandeweg zal het vulmateriaal slinken en de tijk dunner worden. Hierdoor verliest het dekbed zijn isolatiewaarde. De levensduur van een dekbed wordt bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden en regelmatig luchten.

© pixabay.com

Dons en wol
Dekbedden gevuld met ganzen- of eendendons vergen eigenlijk weinig onderhoud. Elke dag het dekbed opschudden en enkele dagen per week luchten. Niet kloppen of stofzuigen omdat dan de donsjes breken. Laat het dekbed overdag zo lang mogelijk opengeslagen aan het voeteind liggen zodat het vocht weg kan. Een dons of wollen dekbed mag altijd chemisch gereinigd worden, maar beter is regelmatig goed luchten Door een dekbed te wassen of chemisch te reinigen kan het dekbed krimpen. Zuiver scheerwol is zelfreinigend, bacterie werend, antistatisch en vuilafstotend omdat het lanoline bevat.

Katoen en zijde
Een katoenen dekbed is geschikt om veelvuldig te wassen, Zo nu en dan luchten, liever niet in de volle zon of bij vochtig weer. Katoenen dekbedden mogen altijd chemisch gereinigd worden en gewassen. Door een dekbed te wassen, is er een risico van krimpen of dat het dekbed aan dikte verliest. Een zijde dekbed mag niet gewassen worden. Regelmatig luchten is het beste. Het dekbed mag altijd chemisch gereinigd worden.

Synthetisch
Microvezel of polyester is zonder problemen te wassen. Van belang is echter de kwaliteit van de niet-natuurlijke dekbedden. Een synthetisch dekbed is meestal gevuld met een holle vezel, maar er zijn er ook met een gesloten vezel. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter. Ook de tijk kan variëren van katoen of ook synthetisch. Een synthetisch dekbed kan prima in de wasmachine. Dekbedden van synthetisch materiaal zijn wasbaar op 60 graden. Check voor de zekerheid het waslabel van het dekbed.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *