Duurzaam stoken met houtpellets
Steeds meer mensen vervangen hun traditionele houtkachel door een moderne pelletkachel. Een pelletkachel geeft dezelfde fijne warmte en sfeer als een ouderwetse houtkachel, maar is veel duurzamer en efficiënter. Er hoeft namelijk veel minder hout gebruikt te worden om evenveel of zelfs meer warmte te creëren.

© pixabay.com

Wat zijn houtpellets?

Je kan tegenwoordig erg veel verschillende houtpellets kopen. Houtpellets zijn als het ware geperste houtkorrels die gemaakt worden van houtafval. Dit houtafval wordt in een machine samengeperst tot korrels die zó de pelletkachel in kunnen. Op deze manier wordt al het gewonnen hout efficiënt gebruikt en blijft er -op een hoopje as na- geen restproduct meer over. Hartstikke duurzaam dus!

Verschillende soorten houtpellets

Alle houtpellets worden op een vergelijkbare manier geproduceerd. Het verschil zit hem echter in het soort hout dat gebruikt wordt voor de houtpellets. Verschillende soorten hout hebben elk een eigen manier van verbranden. Zo verbrandt dennenhout erg snel, terwijl eikenhout veel langzamer verbrandt. Eikenhout geeft daarentegen een veel hoger rendement dan dennenhout. Welke soort houtpellet bij je past hangt dus af van de manier waarop je de pelletkachel gebruikt. Vaak leveren houtpelletfabrikanten twee soorten houtpellets: witte houtpellets en bruine houtpellets. Witte houtpellets worden doorgaans gemaakt van zachte houtsoorten zoals dennenhout, terwijl er in bruine houtpellets meer harde houtsoorten zoals eik verwerkt zitten.

Duurzame houtpellets

Doordat pelletkachels een veel efficiënter verbrandingssysteem hebben dan ouderwetse houtkachels of open haarden, produceren pelletkachels veel meer warmte met aanzienlijk minder hout. Het rendement van een pelletkachel is tot wel 80% hoger dan het rendement van een normale houtkachel. Door te investeren in een pelletkachel bespaar je dus erg veel hout, wat direct milieuwinst oplevert. Een belangrijke voorwaarde voor duurzaam stoken is echter wel dat de houtpellets op een duurzame manier geproduceerd zijn. Veel goedkope houtpellets kunnen verlijmde houtresten bevatten. Bij het verbranden van deze verlijmde delen komen schadelijke stoffen vrij die vervolgens in de lucht terecht komen. Ook moet het hout voor de houtpellets op een duurzame manier verkregen zijn. Door houtpellets met het FSC-keurmerk te kopen ben je er zeker van dat het hout van de houtpellets afkomstig is van een duurzame bron. Met deze duurzame houtpellets draag je dus bij aan een beter milieu, én kan je genieten van de heerlijke warmte van een pelletkachel!Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *