Een lichtkoepel is een gat in een dak

Goed daglicht is een voorwaarde voor wonen en werken. Om de ruimte op de bovenste verdieping voldoende te voorzien van daglicht, is een lichtkoepel ideaal. In het platte dak worden kleine of grote lichtkoepels of lichtstraten geplaatst. Voor kantoren en andere bedrijfsruimten geldt dat deze beveiligd moeten worden.

© pixabay.com


Valrisico bij een lichtkoepel
Beveiliging betreft niet zozeer het voorkomen van inbraak, maar meer het voorkomen van valincidenten. Op de daken van kantoren staan meerdere installaties die periodiek onderhouden worden. Ook bij het reinigen van de lichtkoepels en andere dak werkzaamheden bestaat er een risico van vallen door de lichtkoepel. Het betekent dat er een val is van minimaal 2,5 meter hoogte. Er zijn twee vormen van lichtkoepelbeveiliging.

Hekwerk beveiliging
Grotere Lichtkoepels worden beveiligd met een hekwerk rondom de lichtkoepel. Het voorkomt dat iemand door de koepel kan vallen door struikelen of uitglijden. Een hekwerk of balustrade heeft een vaste constructie en is daardoor een collectieve veiligheidsmaatregel. Werklieden die werkzaamheden moeten uitvoeren zijn beveiligd voor het valrisico.

Traliebeveiliging
Lichtkoepels kunnen ook worden afgesloten met een rasterwerk. Het is een metalen roosterwerk op een rail wat een permanente functie heeft. Soortgelijke beveiliging zien we ook bij ramen waarbij één metalen spijl midden op het kozijn wordt geplaatst. Het voorkomt het vallen uit een raam. Een kwaliteit rooster heeft een politiekeurmerk.

Polycarbonaat als materiaal
Lichtkoepels waren voorheen van glas, maar steeds meer wordt gebruik gemaakt van polycarbonaat of acrylaat. Met name polycarbonaat heeft vele voordelen zoals de sterkte en is daardoor inbraakproof. Verder heeft het een hoge isolatiewaarde voor kou en geluid en is het UV bestendig. Het materiaal verkleurt niet bij blootstelling aan zonlicht. Ook bij polycarbonaat lichtkoepels blijft een beveiliging verplicht.

In wetgeving worden de veiligheidsvoorzieningen bij het werken op hoogte aangeven met soorten van valgevaar zoals dakranden, gaten in het dak en leidingen en buizen op het dak. Een lichtkoepel valt in de categorie ‘gaten in het dak’. Het betreft lichtkoepels, lichtstraten en dakluiken.Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.