Een messenslijper nodig: maar welke?
Je houdt van koken? Dan weet je als geen ander dat niets zo irritant is als botte messen. Een messenslijper is dan ook geen overbodige luxe. Maar hoe maak je nu de juiste keuze uit al die verschillende soorten  messenslijpers? O ja, voor we verder gaan: let op bij keramische messen. Deze kan je echt NIET slijpen!

© pixabay.com

Moet je wel slijpen?

Een scherp mes werkt een stuk beter en kan een hoop ergernis vorkomen (en het scheelt ook nog eens tijd!). Slijpen is dus op zijn tijd  noodzakelijk. Hoe vaak is niet te zeggen, dat hangt heel erg af van het soort  mes en hoe intens jij je messen gebruikt. Nu heb je misschien de neiging om dus maar regelmatig te slijpen, maar eigenlijk is het zonde om overbodig veel te slijpen. Iedere keer dat je slijpt wordt er immers weer iets van je mes afgehaald en uiteindelijk is je mes dus op… Slijp dan ook simpelweg gewoon als het nodig is!

Handmatig of elektrisch

Handmatig kan je op meerdere manieren je messen slijpen. Handmatige messenslijpers zijn bijvoorbeeld een slijpsteen of wetsteen, aanzetstaal of een slijpstaaf. Bij deze varianten schuur je zelf je mes langs het slijpmateriaal zodat je mes scherper wordt. Deze manier is prima geschikt voor klein onderhoud. Ga je liever voor gemak, dan kan je denken aan een elektrische messenslijper. In zo’n geval zal de slijper het werk doen in plaats van jijzelf.

Doortrekslijper

Een handmatige variant is de doortrekslijper die wel ongeveer hetzelfde werkt als een elektrische slijper. Jij trekt echter  het mes door het apparaat, dus jij slijpt handmatig. Omdat je zo meer invloed hebt op wat er gebeurt kan het nauwkeuriger gedaan worden.

VariantenNatuurlijk zijn er nog talloze andere varianten. Let goed bij aanschaf op of jouw mes er wel geschikt voor is. Er zit namelijk verschil in de slijphoek van de messen. Een slijper met twee sleuven is ideaal, omdat de ene sleuf doorgaans zorgt voor het grove slijpen en de andere voor de juiste afwerking.Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *