Een spiegel ophangen: geen sinecure
Een spiegel is zonder twijfel een enorm onderschat stukje meubel. Het kan een kamer groter doen lijken, donkere ruimtes wat lichter maken en bovendien: je ziet altijd of je er wel wat goed uitziet vandaag! Jammer genoeg hangt een spiegel zichzelf wel niet op: jij moet het ding nog altijd aan de muur krijgen. Maar hoe doe je dat nu het beste? Zijn er moeilijke plekken? Hoe doen de experts het?

© Pixabay.com

Voordat je eraan begint

Ten eerste moet je onthouden dat niet alle spiegels moeten hangen. Sommige zijn namelijk net ontworpen om op de grond te blijven staan. Controleer best eerst even of jouw spiegel één van die soort is: je zal anders geen garantie ontvangen bij breken. Een tweede iets om in de gaten te houden is dat je een spiegel echt niet aan maar 1 haakje mag hangen: dat is vragen om problemen. Ten slotte kan je er misschien over nadenken om je spiegel in een kleine neerwaartse hoek te plaatsen: dat reflecteert ook een stuk meer van de kamer.

Boven een schouw

Een spiegel boven een schouw hang je minstens 15 centimeter boven de top ervan hangen. Waarom? Zodat je geen onheilspellende schaduw over het decor werpt natuurlijk!

In de badkamer

Een leuk idee om je badkamer net dat extra luxe kantje te geven is een frame rond je badkamerspiegel te laten zetten. Let wel: laat dit door een professional doen. Het zelf doen is echt vragen om problemen.

Op moeilijke oppervlakten

Als de muur of het oppervlak waarop je de spiegel wilt hangen van een lastig materiaal is haal je best aangepaste stukken boormateriaal in huis. Glas, beton en tegels zijn perfecte voorbeelden van desbetreffende oppervlakten.

Aan de deur

Kies voor een spiegel op de deur voor een spiegel die zowat de hele deur beslaat of toch liefst zo veel mogelijk. Let er wel op dat dit enkel een goed is als je een echte solide deur hebt staan.

Waar ophangen?

Valt er licht binnen via het zuiden van je woning? Hang je spiegel voor maximaal effect dan op aan net de andere kant van de lichtinval. Een tweede leuke plek om een spiegel op te hangen is natuurlijk de eetkamer. Zeker mocht je huis uitgerust zijn met een imposante luchter is dit een goed idee. Let hierbij wel op dat de lichtbron van de luchter niet open en bloot ligt. De reflectie kan in dat geval vrij lastig zijn. Ten slotte is een excellente plek voor een imposante spiegel natuurlijk de entreehal. Naast mooi is het ook vooral heel praktisch: zo kan je nog even controleren of je er wel goed uitziet voor je ervandoor gaat!

Nog een paar laatste tips

  • Hoge kamers vragen om verticale spiegels
  • Lage kamers baten bij horizontale spiegels
  • Controleer heel goed of de spiegel wel echt vaststaat, zeker als die hangt op een plek waar veel beweging is.


Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.