Een stacaravan als tweede woning
Op de Veluwe staat de oudste camping van Nederland. Camping Samoza kent voornamelijk chalets, stacaravans en andere vakantiewoningen die merendeel in eigendom zijn. Het kent een vaste groep van mensen die soms al generatielang daar een tweede woning hebben.

© pixabay.com


Eigen land is gewild
Sinds de uitbraak van de corona is er een toenemende belangstelling om de vrije tijd in eigen land te vieren bij voorkeur in een eigen vakantieverblijf. Zoals het laat aanzien zal deze behoefte nog blijven omdat anno 2021 het reizen naar het buitenland niet zonder risico is ondanks de vaccinaties. Mensen kiezen voor veiligheid en blijven daarom bij voorkeur in Nederland. De kust is altijd in trek gevolgd door de Veluwe.

Prijzen zijn gestegen
De animo voor vakantiewoningen heeft ook de prijs van tweede woningen verhoogd. Vooral in het luxe segment zijn prijzen van 200.000 euro of meer al lang geen uitzondering meer. Stacaravans waren lange tijd minder populair, maar maken een behoorlijke spurt. Een stacaravan kopen afhankelijk van de grootte en faciliteiten, kost zo’n 50.000 euro. De ruimte is gemiddeld zo’n 30 tot 40 m2. Het spreekt voor zich dat de ruimte efficiënt is ingericht naar keuken, badkamer en slaapvertrekken. 

Vierseizoen caravans
De huidige stacaravans zijn niet meer vergelijkbaar met de oude vertrekken van vroeger. De stacaravans zijn in feite tiny houses met een volledige keuken en sanitair en biedt plaats voor minimaal 4 tot 6 slaapplekken. De caravans zijn zodanig geconstrueerd dat ze elk seizoen bewoonbaar zijn. Het blijven evenwel vakantiewoningen. Vrijwel overal is permanente bewoning niet toegestaan.

Standkosten afhankelijk van locatie
Bij een stacaravan is de buitenruimte eigenlijk nog belangrijker. De locatie en de perceelgrootte speelt dus een belangrijke rol. Ook de faciliteiten die een camping biedt; zijn er voldoende speelgelegenheden, zwembad en eetgelegenheden? Gemiddeld bedragen de standkosten per jaar zo’n 3000 tot 5000 euro. Voor een stacaravan kan een persoonlijke lening worden afgesloten afhankelijk van de ruimte in het inkomen. Een hypotheek is niet mogelijk.

Op jaarbasis lopen de kosten van een stacaravan in eigendom toch wel op door de aflossing of afschrijving van de stacaravan, de huur van het perceel en de voorzieningen. Daar tegenover staat de vrijheid om elk weekend en de vakanties op een gewilde locatie door te kunnen brengen. Om de kosten te reduceren kan een luxe caravan op een gewilde locatie gemakkelijk verhuurd worden.Lees nog meer over:, , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.