Hoe herken je een goede cv-ketel?
Een nieuwe verwarmingsketel kiezen is geen eenvoudige beslissing. Er zijn zo veel opties dat het soms moeilijk is om door de bomen nog het bos te zien. Hieronder vind je alvast de belangrijkste kenmerken waarop je moet letten bij de aanschaf van een cv-ketel.

© pixabay.com


‘Cv-ketel’ staat voor ‘centrale verwarmingsketel’. De ketel werkt op basis van water dat wordt opgewarmd door aardgas of stookolie. Dit water wordt dan, zodra die op temperatuur is, verspreid doorheen de leidingen. Zowel uw radiatoren als uw tapkranen worden hierdoor warm. Een cv-ketel gaat gemiddeld zo’n dertien tot vijftien jaar mee. Na verloop van tijd verliezen ze echter aan kracht: dan is er meer gas nodig om tot dezelfde temperatuur te komen. Dit merk je achteraf aan de energiefactuur.
Er zijn verschillende voordelen aan het kopen van een cv-ketel. In de eerste plaats is de vervanging van zo’n ketel goedkoper omdat bij de meeste huizen al een cv-ketel aanwezig was. Bij het plaatsen van een nieuwe ketel hoef je je dus geen zorgen meer te maken over de installatie van nieuwe radiatoren of leidingen. Een nieuwe ketel verbruikt ook een pak minder dan de oudere modellen. Bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel, neem je best de energielabels mee in de vergelijking. Nog een voordeel is dat je van nieuwe modellen gemakkelijk onderdelen kan terugvinden als er iets kapot gaat. Ten slotte is het een van de goedkopere modellen op de markt. Kijk bijvoorbeeld naar de prijs van een warmtepomp, die tot wel €20.000 kan oplopen.

De prijzen van cv-ketels hangen af van het soort ketel dat je wenst. Zo heb je de traditionele combi-cv-ketel die op gas werkt. Deze prijzen schommelen tussen €800 en €1250. Een andere optie is de zonneboiler die je kan aansluiten op de cv-installatie. Hierbij wordt water opgewarmd op basis van zonne-energie. De aankoopprijs ligt tussen €650 en €800 en daarnaast bespaar je talrijke euro’s uit op jouw energiefactuur.


Bij het zoeken naar een cv-ketel, is het aangeraden om verschillende offertes te vergelijken. Er zijn verschillen in materiaalkosten, maar bijvoorbeeld ook in de werkuren van verschillende firma’s. Ga dus best goed na waarom een firma een bepaald tarief hanteert vooraleer je een beslissing maakt. De duurste is niet altijd de beste, en de goedkoopste is niet altijd de slechtste. Je kan hier alvast de goedkoopste cv ketels vergelijken.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *