Hoe mediteren
Is meditatie saai en ontoegankelijk, zoals we vaak denken? Of is meditatie er toch ook voor ieder van ons?

© Pixabay.com

Bij het woord “meditatie”, zien we onmiddellijk in onze gedachten één of andere bizarre wereldvreemde hippie die zich in een pose met gekruiste benen heeft geplaatst en die daar twee uur per dag roerloos zit zonder bijvoorbeeld eens aan zijn neus te krabben. Maar misschien is dat wel onze cynische kant die ons zo’n beelden laat zien. We associëren meditatie misschien nog al te vaak met de begrippen “eten, bidden, liefhebben”. Langs welke kant je het ook bekijkt, meditatie lijkt vaak ver uit het bereik van ieder van ons, normale en drukke mensen.

Nochtans hoeft dit niet zo te zijn, volgens de echte medidatiegoeroe’s. “De meeste mensen denken vaak dat meditatie saai en ontoegankelijk is”, zegt Micah Mortali, Directeur van de Yoga en Ayurveda Scholen in het Kripalu Center van Yoga en Gezondheid. “Het is een feit dat, wanneer je je oefent in het mediteren, je in realiteit oefent aan de kunst van de concentratie.”

Wat doet meditatie met ons? Waarvoor kunnen we deze meditatie gebruiken?
Wees er maar zeker van: we kunnen met zijn allen meer van dergelijke meditatie gebruiken in ons leven. Meditatie heeft al zo vaak bewezen dat het een heel aantal praktische voordelen heeft. Het helpt ons bijvoorbeeld om beter te focussen en betere beslissingen te nemen. Het kan ons ook helpen om onze stress te verminderen, om meer bewust aanwezig te zijn tijdens onze interacties (m.a.w. om onze gedachten niet weg te laten zweven wanneer onze partners of bazen tegen ons aan het woord zijn) en we kunnen eenvoudigweg meer van het leven gaan genieten. Dat klinkt toch wel super, niet?

Hoe begin je aan meditatie? Hoe combineer je het met je dagdagelijks leven?
En we mogen er zeker van zijn: meditatie hoeft niet “hard” te zijn. Volgens experts kan je beginnen met enkel vijf minuten per dag aan meditatie te besteden. “Het speciale is dat je dingen kan vinden waarvan je houdt en die je als middel kan gebruiken voor meditatie,” zegt Mortali. “Als je houdt van rondtrekken in de bossen, dan kan je meditatie oefenen terwijl je rondtrekt. Als je van een lekkere koffie houdt, kan je mediteren terwijl je koffie drinkt.”

Met andere woorden: “Je hoeft geen Boedhistische monnik te zijn die een zwijggelofte heeft afgelegd om ‘goed’ en ‘correct’ te mediteren,” zegt klinisch therapeut Spalding, LMSW.

Laat het ons bewijzen met deze lijst van eenvoudige meditatietips. Deze niet-traditionele tips laten zien dat er nog steeds hoop is voor diegenen onder ons die nooit tot de ultieme verlichting zullen geraken (hoe vaak we ook nog zullen reïncarneren).Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *