Hoe vervang ik een autoband?
Een autoband vervangen is geen alledaags klusje, toch moet het af en toe gebeuren. Het komt dan uiteraard heel goed van pas als je weet hoe dit moet.

© Pixabay.com

Stap 1
Een veilige plaats uitkiezen, is altijd de beste oplossing. Dit is in sommige gevallen niet mogelijk, maar probeer het toch op zo’n veilig mogelijke plek te doen. Een verharde ondergrond is ook altijd mooi meegenomen. De auto moet stilstaan en de handrem moet opgetrokken zijn. Dit is wat je nodig hebt:

  • Krik
  • Reservewiel
  • Kruissleutel
  • Schroevendraaier
  • Wielmoeren

Stap 2
Heb je een wieldop aan de velgen? Verwijder deze dan. Dit kan met een gewone schroevendraaier.

Stap 3
Vervolgens moet je de wielmoeren een slag losdraaien. Let er op dat je de moeren er niet helemaal uitdraait! Het losdraaien gebeurt met een kruissleutel.

Stap 4
Nu moet je de auto opkrikken. Hiervoor moeten alle deuren goed gesloten zijn. Je plaatst de krik links of rechts van het wiel op de plaats waar een klein driehoekje staat. Zorg ervoor dat de krik recht onder de wagen staat, zodat hij niet kan wegschieten. Een verharde ondergrond is nodig! Is dit niet het geval, plaats dan een plank of tegel onder de krik. Draai aan de hengel en je zal zien dat je auto naar omhoog gaat. De band moet van de grond zijn. Vervolgens draai je de wielbouten van het wiel af, zodat je nadien het wiel zelf kan verwijderen. Soms komt het voor dat je een bout niet loskrijgt. Dit is echter voor de beveiliging. Daarvoor heb je normaal gezien een speciale sleutel gekregen.

Stap 5
Plaats het reservewiel. Draai de moeren terug op de bouten en doe dit met de hand. Nadien zet je ze vaster met een kruissleutel.

Stap 6
Zet de band terug op de grond. Je kunt nu nog de wielmoeren verder aantrekken.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *