Hoe wapen je jezelf wanneer je overgevoelig bent?
Gevoelige mensen hebben soms moeite met het juist interpreteren van de acties van anderen. Een verkeerd of streng woord van een geliefde, een slecht humeur van een lid van de familie zijn slechts voorbeelden van factoren die gevoelige personen doen wankelen.

© pxhere.com

Factoren die ons gevoelig maken
Een onplezierige jeugd waarin we veel pijn, pesterijen of zelfs misbruik hebben ervaren vestigen zich in ons brein. Zo worden we onzeker en wordt het een gewoonte (zonder dat wij ons hiervan bewust zijn) om zaken negatief te interpreteren. Soms zijn we geneigd om te denken dat onze eigen overgevoelige reacties op gebeurtenissen of de mensen om ons heen vanzelf weg zullen ebben en minder intens zullen worden. Dit is echter niet het geval. Zolang we onze denkwijze en daarmee ons eigen gevoel niet wijzigen blijven we in een negatieve spiraal ronddraaien. Met alle verdriet vandien.

Gevoelig zijn is niet alleen maar negatief
Ons gevoel en onze reactie op de wereld om ons heen worden getint door onze ervaringen in het verleden. Als je een gevoelig persoon bent dan zijn ook je reacties op de schoonheid om je heen en op liefde, geluk en vreugde meer intens. Een gevoelig persoon toont empathie en is in staat om naar zijn gevoel te luisteren. Dit zijn natuurlijk goede kwaliteiten, maar zolang ons gevoel vaak gekrenkt wordt is het belangrijk om ons gevoel en verstand in balans te brengen.

Het herstellen van de balans
Een van de meest eenvoudige manieren om een bepaalde emotionele gedachte om te draaien naar een evenwichtige gedachte is het opschrijven van de gedachte. Nu je dit hebt gedaan onderwerp je deze gedachte aan een onderzoek. Zo bekijken we of de gedachte ‘waar’ is, of gebaseerd is op een gevoel. Maak een lijstje van vijf bewijzen (feiten) die aantonen dat je gedachte die je denkt waar is.

Nu maak je een lijstje van vijf bewijzen die jouw gedachte tegenspreken, ook gebaseerd op feiten. Wat is de werkelijke reden van je gedachte? Is dit oude pijn? Een gebeurtenis in het verleden? Laat de gedachte los en vervang deze door een feit. Zo krijg je duidelijkheid over je gevoelens!

Tips om jouw emotionele gedachten te onderzoeken op waarheid

Gebruik deze tips om jouw gedachten te testen op waarheid en feiten. Je zult vaak ontdekken dat jouw emotionele gedachten gebaseerd zijn op vorige ervaringen, niet op feiten. Zo maak je ruimte voor een nieuwe denkwijze en voel jij je snel beter.

1. Denk aan een recente situatie waarin je een opmerking persoonlijk opnam. Bedenk nu hoe jij deze situatie over vijf jaar zult zien. Is dit dan nog belangrijk?

2. Vul niet in wat andere personen over je denken. Maakt iemand een negatieve opmerking? Misschien is deze persoon onder stress.

3. Plan je toekomst en kijk vooruit. Maak plannen en richt je hierop.

4. Kun jij op dit moment iets veranderen aan de situatie? Als iemand vanuit stress of moeheid reageert dan kun je dat vaak niet. Laat de situatie los en bekijk de gebeurtenis ‘van bovenaf’.

Gebruik deze tips iedere dag en je zult je eigen denkpatroon positief kunnen veranderen!Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *