Laat je idee van normaal los en leef gewoon zoals jij wilt!
Als we er nu eens mee zouden ophouden met normaal per se te willen laten gebeuren en de term interessant weer van stal zouden halen? Normaal is een mythe mensen. Het bestaat niet buiten als setting op je vaatwasser. Het heeft absoluut geen context in het echte, menselijke leven. Ik weet het, dat klinkt als de uitspraken van een seriemoordenaar, die als antwoord op de vraag van zijn advocaat over zijn geschiedenis qua abnormale gedragingen gewoon zegt “wat is nu eigenlijk normaal?”. Maar lees toch maar verder.

© Flickr.com

Het is reductief

Geloven dat een bepaalde levensstijl of een bepaalde persoon normaal is staat gelijk met alle kleuren van de regenboog bekijken en beslissen dat indigo de juiste kleur is. Het is reductieve, subjectieve bullshit. Zeg nu zelf: wie heeft er in godsnaam beslist wat er nu eigenlijk normaal is. Wat is een normale huidtoon, wat is een normaal gewicht of een klassieke schoonheid? Wie heeft er deze dingen beslist en waarom zijn we allemaal meegegaan in het ridicuul idee dat er één bepaalde standaard is hoe iedere mens zou moeten leven?

Natuurlijk is het zo dat sommige facetten van onze wereld bepaalde normen nodig hebben. Als je naar de dokter gaat is een normale test een stuk beter dan een abnormale test. Maar zelfs op dit vlak: geloven in één ideale normale gezondheid kan je gezondheid behoorlijk schaden. Zo is de hormonale cyclus van een vrouw helemaal anders als die van een man. Dat gelijk proberen te trekken zou voor beide geslachten een slecht idee zijn en dat is toch gewoon ok? Het is natuurlijk logisch om te verlangen naar een gevoel van normaalheid is slechte tijden maar jammer genoeg verhindert het streven naar normaalheid soms net het gevoel dat je tracht te bereiken.

De juiste termen

In plaats van te streven naar iets normaal kan je beter streven naar termen als gezond, stabiel of competent. En al die termen hebben hun eigen betekenis voor iedereen en dat is meer dan ok. De beste quote die ik ooit zag is zonder twijfel “Iedereen is de weirdo van iemand anders” en dat is gewoon waar. Binnen iedere samenleving zijn er normen die door de meerderheid van de wereld als bizar aanzien wordt. Dat maakt het niet beter of slechter dan anderen: het maakt het gewoon anders. En anders? Dat is toch gewoon ok?

Allemaal anders!

Buiten naar het toilet gaan, slapen, ademen en eten is alles wat we doen wel vreemd voor iemand. Misschien leven die mensen aan de andere kant van de wereld of zijn het je kamergenoten. In ieder geval ben je sowieso al abnormaal volgens iemand anders zijn standaarden. Geniet er dus gewoon van in plaats van je er zorgen over te maken! Dus maak je eigen leven en doe gewoon wat jij graag doet. Of dat nu eten in de badkuip of je liefde voor karaoke ontdekken is. Wees een gelukkigere versie van jezelf door niet te streven naar normaal!Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *