Led heeft de toekomst
Vroeger was er de gloeilamp of spotlamp die in een E27 fitting gedraaid werd. Nu zijn de gloeilampen niet meer verkrijgbaar en bij wet verboden wegens de inefficiënte werking. Veel stroomgebruik, een lage lichtopbrengst en een grote warmteontwikkeling. 

© pixabay.com


Halogeen
De halogeenlamp was al een stuk kleiner en toen ideaal voor spots. De 12 volts halogeenlampen gaven al een tweemaal hogere lichtopbrengst. Vanwege de voltage was er wel een transformator nodig. De spaarlamp is eigenlijk nooit populair geweest. Het zijn forse lampen die alle sfeer in een huis tenietdoen. Ze sparen energie en waren voornamelijk geschikt voor utiliteitsverlichting.

Led
In 2008 kwam de ledverlichting op de markt. Gaandeweg is de technologie ontwikkeld naar de ledlampen die we nu kennen. Ledverlichting geeft tien keer meer licht dan een gloeilamp. Een 4 watt led produceert dus het licht van een klassieke gloeilamp van 40 watt. Ook in vergelijking met de halogeenlamp scoort de ledlamp beter. Ook de led tl lamp heeft een essentiële bijdrage geleverd om het rendement te verhogen 

Duurzaam
Buiten de lichtopbrengst is de duur van ledverlichting aanzienlijk. In wezen kan een ledlamp niet stuk gaan, maar dooft geleidelijk uit. Na vele branduren gaat de lamp duidelijk minder licht geven. Wanneer de ledverlichting aan 70% van zijn oorspronkelijke lichtcapaciteit komt, wordt dit voor het menselijk oog waarneembaar. De levensduur van de led eindigt dus wanneer die nog 70% van zijn capaciteit heeft. Naast de led bestaat de lamp uit elektronica.

Ontwikkeling
Ledverlichting is nog steeds in ontwikkeling en ook voor de toekomst wordt er dan ook veel innovatie en verandering verwacht. Verbeteringen vinden plaats op het gebied van de lichtsterkte, de kwaliteit, duur en mobiliteit. Ledverlichting kan op tal van locaties in worden gezet als verlichting. Doordat ledverlichting steeds breder wordt ingezet is er een groter rendement te behalen wat betreft het energieverbruik. Op deze manier zijn er kosten te besparen en wordt het milieu minder belast.Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *