Met RGB ledstrips spelen met kleuren

Ledlampen zijn bij iedereen wel bekend als de duurzame en zuinige verlichting. Toch staat er op de verpakking afkortingen die niet meteen een belletje doen rinkelen. De termen RGB, RGBW en RGBWW worden vooral gebruikt bij ledstrips. Wat betekenen die eigenlijk?

© pixabay.com


Afkortingen
De afkorting RGB staat voor rood, groen en blauw. De multicolour ledstrip kan door het mengen van de kleuren verschillende kleurcombinaties geven zoals oranje, geel, paars, lichtblauw, maar ook de kleur wit door alle drie kleuren te mengen. De letters ‘W’ en ‘WW’ staan voor koel wit en warm wit. Een extra chip is toegevoegd om de kleurtemperatuur te wijzigen.

Zelf regelen met afstandsbediening
Kleur temperaturen zoals warm en koel wit zijn tinten van wit licht. Warm wit is het meest geschikt voor huishoudelijke toepassingen vanwege de zachte lichte uitstraling. Koel wit is helder met een Kelvin van 6000 K of hoger. Dit licht wordt veel gebruikt voor accent verlichting en directe verlichting. Met behulp van een afstandsbediening is de kleur te wisselen, de led strip te dimmen en de multicolour strip in en uit te schakelen. 

Flexibel en zuinig in gebruik
Led strips zijn flexibel; ze zijn buigbaar en kunnen op maat gebracht worden door ze op de juiste lengte te knippen. De strips hebben een plakstrip op de achterzijde voor de bevestiging. De toepassing is meestal indirecte verlichting. Het verbruik is maximaal 14,4 Watt per meter voor RGB ledstrips met 60 leds p/m en maximaal 7,2 Watt per meter voor rgb ledstrips met 30 leds p/m.Er zijn ook waterdichte RGB Led strips. De IP aanduiding geeft de mate van bescherming aan. De beschermingsfactor loopt van 0 tot 8 waarbij de hoogste waarde de maximale bescherming biedt. Deze led strips zijn geschikt voor buiten en natte ruimten zoals badkamers. De led strip rgb kan zelfs gebruikt worden voor aquariums of zwembaden. Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *