Onderhoud voor het zonnepaneel
In 2019 werden ongeveer 8,1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland, waarmee het vermogen aan zonne-energie met 53 procent toenam. In totaal liggen er ongeveer 23,6 miljoen zonnepanelen in Nederland.

© pixabay.com

Energie
Eigen energie is populair geworden. Die populariteit is vooral te danken aan de financiële voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat veel geld wordt bespaard. De zon geeft gratis energie en dat betekent dat de kosten van de energierekening lager worden. De investering is vaak al binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, wordt 15 jaar gratis energie ontvangen. Het aanschaffen van zonnepanelen is de investering meer dan waard. 

Onderhoud
Door zonnepanelen goed te onderhouden garandeer je de hoogst mogelijke opbrengst van het systeem. Eén niet goed werkende zonnecel kan de opbrengst van het hele paneel en het hele systeem verminderen. Hetzelfde geldt voor verontreinigde zonnepanelen: een vies zonnepaneel produceert minder stroom dan een schoon paneel.

Schoonmaken
Het onderhoud van zonnepanelen komt neer op het controleren of er geen hardnekkig vuil op de oppervlakte is gekomen. Ondanks de vuilwerende laag blijft er vuil aan de panelen plakken. Geadviseerd wordt om minimaal één keer per twee jaar een schoonmaakactie te doen. Gebruik in ieder geval geen schoonmaakproduct en maak uitsluitend schoon met water en een zachte spons. Zo wordt de vuilwerende laag niet beschadigd. Kalkvrij of gedestilleerd water is het beste. Veiligheid
Om veilig onderhoud te plegen op dak moet je wel aan een valbeveiligingssysteem denken als je er zeker van wilt zijn dat er geen ongelukken gebeuren. Op www.eyecatchersafety.com vind je alle materialen om veilig op hoogte te werken.

Tegenwoordig zijn er zonnepanelen op de markt die voorzien zijn van een ingebouwd systeem dat het zonnepaneel zelf reinigt. Bij deze zonnepanelen is er dus geen enkel onderhoud nodig. Het systeem staat zo ingesteld dat het bijvoorbeeld tweewekelijks zorgt voor een schoonmaakbeurt zodat het zonnepaneel altijd optimaal werkt. De aankoopprijs van een zonnepaneel dat zelfreinigend is, ligt vaak hoger dan de gewone zonnepanelen.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *