Polycarbonaat; massief of kanaalplaat?
Plexiglas kent iedereen vooral in de heldere uitvoering. Van schilderijlijstjes en naambordjes tot volledige overkappingen bij het buitenterras. De naam polycarbonaat is bij velen minder bekend. Onterecht want het is een prima alternatief voor glas.

© pixabay.com


Ideale dakbedekking
Als dakbedekking wordt polycarbonaat gebruikt om maximaal gebruik te maken van de lichtopbrengst. In plaats van gelaagd glas biedt polycarbonaat vele voordelen. Ten eerste is het een stuk lichter dan glas wat voordelen biedt voor de constructie. Verder heeft polycarbonaat een isolerende werking voor zowel kou als warmte. Polycarbonaat laat minder licht door dan glas waardoor de temperatuur niet oploopt bij hoge temperaturen.

Kanaalplaat is een stuk lichter
Het lichte gewicht wordt nog eens versterkt door de toepassing van kanaalplaten in plaats van massief materiaal. Polycarbonaat wordt gefabriceerd met toepassing van kanalen of holle ruimten. Dit zorgt ervoor dat de plaat een stuk lichter wordt. Vooral bij grote overkappingen speelt dit een belangrijke rol.

Onbreekbaar en sterk
Kanaalplaten betekent weliswaar een mindere sterkte dan de massieve variant, maar is altijd nog een stuk sterker dan glas. De massieve vorm is zo’n 250 keer sterker dan glas maar voor overkappingen is de kanaalplaat ruim voldoende. De massieve vorm wordt dan ook gebruikt voor veiligheidsbeglazing, reclame zuilen, windschermen en abri’s. Het sterke en onbreekbare materiaal kan tegen een stootje.

Golfplaten
Kanaalplaten zijn wezenlijk anders dan de bekende golfplaten. Ze zijn immers nauwelijks gebogen en hebben een grote stijfheid. Omdat de plaat uit meerdere lagen bestaat met tussenliggende ruimten zijn de platen dikker dan het massieve polycarbonaat. Dit voorkomt doorhangen bij grote overspanning. Kies bij buitengebruik altijd voor polycarbonaat dat voorzien is van een Uv-filter.

Bij binnen gebruik zijn plexiglas en polycarbonaat veel gebruikte materialen als bescherming voor coronabesmetting. We zien dan ook de schermen bij balies, kassa’s en andere gemeenschappelijke ruimten waar de anderhalvemeter niet toepasbaar is. Ofschoon er geen officieel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit is het RIVM van mening dat het vergelijkbaar is met een spatmasker. De meeste schermen tegen het coronavirus zijn van acrylaat. Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.