Recreatiewoning kopen? Lees deze tips eerst!
Een droom voor veel mensen: een tweede (vakantie)woning of een recreatiewoning. Op een mooie plek in Nederland of misschien zelfs in het buitenland. Het wordt jouw tweede thuis waar je altijd even kunt terugtrekken van de dagelijkse sleur of waar je je vakanties met familie en vrienden doorbrengt. Anderen besluiten om hun tweede vakantiehuis te verhuren om zo een extra zakcentje te verdienen. Waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een vakantiehuisje? Wij vertellen er in dit artikel meer over.

© pixabay.com

Tweede hypotheek

Het is niet altijd makkelijk om een tweede recreatiewoning, vakantiehuisje of chalet te kunnen financieren. Banken stellen hoge en aanvullende eisen. Daarnaast zal een bank tot een lager maximum financieren dan zij bijvoorbeeld doen voor een eerste woning. Je zult dus al snel een beroep moeten doen op je eigen vermogen of spaargeld. Een andere optie is om de hypotheek van je eerste woning te verhogen, maar dan moet er wel overwaarde op je woning zitten.

Fiscaal specialist

Daarnaast gelden er ook een aantal andere fiscale regels bij een tweede woning. Het is daarom raadzaam om een fiscaal specialist in te schakelen om te weten wat een tweede woning voor jouw situatie met zich meebrengt. Zo wordt een recreatiewoning bijvoorbeeld gezien als vermogen. Je valt derhalve onder Box 3. Dit betekent dat je de lening mag aftrekken van het vermogen, maar je mag de kosten voor onderhoud en hypotheekrente weer niet aftrekken van de belasting. En vooral het onderhoud zal wel wat tijd in beslag nemen. Jij bent immers verantwoordelijk om het huisje en terrein netjes te onderhouden. Dit kan wel wat tijd in beslag nemen, als je elke vakantie een poosje bezig bent om alles weer netjes te maken.
De staanplaats van een recreatiewoning

Houd er rekening mee dat een staanplaats lang niet altijd veranderd mag worden. Zo heeft een chalet vaak een vaste staanplaats. Je bent daarom ook gebonden aan de locatie. Let hier dus goed op bij je zoektocht naar een chaletwoning, want er zijn ook chalets te koop die zonder staanplaats verkocht worden. Dan behoudt je de luxe en vrijheid om zelf een stuk grond te pachten op een recreatieterrein en ben je vrij om te verhuizen wanneer jij dat wilt.Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *