Schoonheidsmythe: groeit je haar echt dikker terug als je het scheert?
Met de zomer in aantocht begint de temperatuur weer lekker te stijgen. Dat betekent ook dat het moment om je benen en andere lichaamsdelen weer haarvrij te maken bijna aangebroken is. Je wilt toch immers niet dat onder je jurk of rokje bosjes haar de look kapot maken? De benen scheren blijft dan ook de populairste optie voor het ontharen. Maar hoef je dan geen schrik te hebben dat je haartjes net dikker terug zullen groeien? Komaan, geef maar toe: je hebt de mythe ongetwijfeld al eens gehoord en meer dan waarschijnlijk zelfs even over het waarheidsgehalte lopen twijfelen. Maar was dat terecht?

© Pixabay.com

Optisch bedrog
Het korte antwoord is: natuurlijk niet. De mythe stamt simpelweg uit optisch bedrog. Wanneer we onze benen scheren worden de haartjes in feite in het midden van het haar afgesneden. Het midden van het haartje is het dikste stuk van het haartje en zodoende geeft het dan ook de optische impressie dat je haartjes dikker aan het terugkeren zijn. Dat is echter helemaal niet het geval!

En ook niet vlugger
Bijna even wijdverspreid als de mythe dat je haar dikker terug groeit moet het idee zijn dat als je haartjes scheert deze sneller terug zullen groeien. Maar ook dat is gelukkig volledig fout. Je haar groeit altijd met net hetzelfde tempo en dat tempo ligt rond de 0.5 millimeter per dag. Het is dan ook logisch dat waxen veel minder hard de naam heeft je haartjes snel te doen terug groeien. In feite groeit het haar ook hier even snel maar omdat je zelfs de haarvaatjes mee hebt moet dat allemaal terug groeien in de huid en lijkt het alsof je haren een stuk trager aan het groeien zijn dan bij scheren. Waxen is dan ook een goede optie voor haarverwijdering als je iets langer gerust wil zijn en ook het optisch bedrog van de dikke haartjes wenst te vermijden.

De laser
Via een laserbehandeling kan je na enkele verschillende behandelingen natuurlijk finaal en voor de rest van je leven haartjes op een welbepaalde plek bannen. Daarbij moet je wel goed in het achterhoofd houden dat dit een permanente optie is: je moet er dus echt zeker van zijn.

Toch het scheermesje?
Ben je toch een trouwe adept van het scheermesje? Let er dan goed op dat je mesje scherp genoeg is. Een bot mes zal immers niet zozeer de haartjes snijden maar wel uiteen sleuren wat een heel oneffen effect kan hebben. Daarbij is het ook van belang om de huid klaar te maken voor de scheerbeurt. Als je je huid eerst wast voor je het met je scheermesje aanvalt zal je veel dichter bij de wortel van de haartjes scheren en dus langer genot hebben van eenzelfde scheerbeurt. De laatste regel die je zeker en vast nooit meer mag vergeten? Als je je scheert let er dan heel goed op dat je in de tegengestelde richting van de haargroei scheert!Lees nog meer over:,
Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *