Tips om het juiste kattenluik te kopen
Een kattenluik kopen is niet ingewikkeld. Je gaat naar de dichtstbijzijnde dierenspeciaalzaak of shopt gemakkelijk online vanuit je luie stoel. Toch zijn er een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden. Misschien heb je wel extra wensen en wil je tocht in huis voorkomen of een kattenluik met chipherkenning, om slechts enkele voorbeelden te noemen. Met een kattenluik met chip kun je zelf bepalen wanneer jouw kat wel of niet naar buiten mag. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij. Lees je verder?

© pixabay.com


Het juiste formaat

Het ligt een beetje voor de hand, maar het moge duidelijk zijn dat het kattenluik groot genoeg moet zijn voor jouw viervoeter. Als je een te klein kattenluik koopt, past jouw kat er niet doorheen. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. De meeste standaard kattenluiken zijn geschikt voor katten tot 7 kilogram. De grotere kattenluiken zijn geschikt voor katten tot 10 kilogram, maar check altijd de specificaties van het artikel. Het maximale gewicht kan per merk verschillen. 

Is een kattenluik makkelijk te installeren?

Dan komen we aan bij de tweede hindernis: hoe plaats ik het kattenluik? Dit hangt in de eerste plaats af van het soort kattenluik. Waar de meeste kattenluiken geschikt zijn om in deuren te plaatsen, zijn er tegenwoordig ook luiken die in glas of muren gemonteerd kunnen worden. De installatie van laatstgenoemde kattenluiken is wat ingewikkelder, maar met de meegeleverde handleidingen moet dit volgens de leveranciers ‘redelijk eenvoudig’ zijn. We weten allemaal dat dit in de praktijk nog weleens anders kan uitpakken. Vind je het belangrijk dat het kattenluik tochtvrij blijft, kies dan voor een kattenluik met magneetstrip. Het kattenluikje valt netjes dicht waardoor je aanzienlijk minder last van tocht in huis zult hebben.

Kattenluiken met handige snufjes

Streef naar eenvoud, maar gemak dient de mens. Tegenwoordig zijn er ook kattenluiken die op afstand vergrendeld en ontgrendeld kunnen worden via een app. Een andere optie is een kattenluik met chip. Ideaal om andere gezelschapskatten de toegang tot jouw woning te kunnen ontzeggen, want het kattenluik herkent alleen jouw dier. Je kunt bij dit type kattenluik ook zelf bepalen of en zo ja, wanneer jouw kat naar buiten of binnen mag. Zo hoef jij niet continu de deur open te doen, als jouw trouwe viervoeter miauwend voor de deur zit. Ideaal!Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *