Tips voor een goede en veilige trampoline




Een trampoline in de tuin is in de laatste jaren qua populariteit immens toegenomen. Dit heeft alles te maken met het feit, dat dit een geweldige manier is om sportief bezig te zijn. Voor kinderen kan het springen bijdragen aan de ontwikkeling op verschillende vlakken, zoals de coördinatie, evenwicht bewaren en de motorische vaardigheden.

© pixabay.com

Goede en veilige trampoline

Voor je een definitieve keuze maakt voor een trampoline, is enig vooronderzoek noodzakelijk. Zo is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte er precies beschikbaar is. De regel is: hoe groter de trampoline, hoe hoger je kunt springen. Er zijn een paar factoren om te bekijken of de omgeving veilig is, kijk daarom of er voldoende ruimte om de trampoline is en of er laaghangende takken aanwezig zijn. Het is zeker aan te raden om 50 tot 100 centimeter rondom de trampoline vrij te houden. Om een zachte ondergrond te creëren naast de trampoline, kan er het best gebruik worden gemaakt van gras, zand of rubberen tegels. Er mogen zeker geen scherpe voorwerpen onder de trampoline liggen, anders kan de gene die aan het springen is zich ernstig bezeren.

Tips om rekening mee te houden

  • Vorm – Er zijn ontzettend veel soorten trampolines beschikbaar waar een keuze uit gemaakt dient te worden. Zo zijn ze beschikbaar in een breed assortiment afmetingen en vormen. De juiste keuze kan alleen gemaakt worden op basis van de plek waar deze komt te staan. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn ronde trampolines het meest gebruiksvriendelijk. Rechthoekige zijn het meest geschikt voor in de tuin, omdat deze goed gebruik maakt van de ruimte. Tot slot zijn er nog ovale, deze zijn een combinatie van ronde en rechthoekige.
  • Veiligheidsnet – Een trampoline met net is met name geschikt voor als de trampoline wordt gebruikt voor kinderen. De netten gaan enkele jaren mee en zijn daarna wel vaak toe aan vervanging. Let wel op: het net is niet bedoeld om met opzet tegen aan te springen, deze is bedoeld voor een eventuele misstap.
  • Onderdelen – De kwaliteit van de diverse onderdelen die de trampoline vormen, zijn zéér doorslaggevend in de levensduur. Denk hierbij onder andere aan het frame, springmat, veren, randkussen, beschermhoes. Kijk naar een gegalvaniseerd frame, deze zijn bewerkt met een weerbestendige laag. De veren hebben een flinke impact op het springplezier. Lange en dikkere veren zijn vele malen soepeler en gaan hierdoor een stuk langer mee.
  • Ingraven – Als het idee is om de trampoline in te graven, zoek dan eerst uit of dat bij het specifieke model mogelijk is. De speciale trampolines die hiervoor zijn gemaakt, hebben over het algemeen kortere poten. Eerst is het goed uitmeten van de oppervlak noodzakelijk, daarna dien je de kuil te graven en tot slot bouw je de trampoline op in de kuil.


Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *