Tips voor het gebruik van een handzaag
Ben je op zoek naar een fijne handzaag voor een bepaalde klus? Of wil je weten hoe je jouw handzaag op de juiste manier kunt gebruiken? Wij zetten hieronder de belangrijkste tips voor je op een rij.

© pixabay.com

Hout bewerken met een handzaag

Ga je aan de slag met houtbewerking? Dan is het belangrijk te kijken of je in lengterichting of dwars op de vezelstructuur gaat zagen. Houtzagen hebben namelijk verschillende vertandingen en dit bepaalt de vertanding die je nodig hebt. Daarnaast zijn ook de hoogte, lengte en vorm van het zaagblad hierbij belangrijk. Is de klus precisiewerk? Kies dan voor een gemotoriseerde zaag, bijvoorbeeld een afkortzaag. Daarmee kun je heel precies hout afkorten en mooie hoeken zagen. Ga voor een afkortzaag met accu, zodat je geen last hebt van een snoer. Accu afkortzaag kopen? Dat kan bij Mastertools.

Toch aan de slag met een handzaag? We hebben hieronder de verschillende vertandingen voor je op een rij gezet, zodat je kunt bepalen welke vertanding je precies nodig hebt voor jouw klus.

Grove of fijne vertanding: de hoeveelheid tanden per inch zijn belangrijk voor het soort zaagwerk wat je gaat verrichten. Bij grof zaagwerk zijn 3,5 tot 7 tanden per inch voldoende, bij normaal zaagwerk 7 tot 9 tanden per inch, en bij fijn zaagwerk 9 tot 13 tanden per inch. Springt de zaag tijdens het zagen? Dan is de tanding te grof.

Driehoeksvertanding: bij een driehoeksvertanding wijzen de tanden recht naar beneden en hebben deze een soort mes-achtige punten. Dit komt doordat deze vertanding bedoeld is voor een rechthoekige zaagsnede.

© pixabay.com

Schaaf-trekvertanding: deze vertanding is een speciale soort van de driehoeksvertanding en wordt gebruikt voor het zagen van hout dat nat is en een grove zaagsnede heeft.

Universeelvertanding: met deze vertanding kun je in de lengte en dwars op de vezelrichting zagen.

Keepvertanding: met deze vertanding kun je tegen de vezelrichting in zagen.

Driehoek-schaafvertanding: dit is een zaagblad waarmee je droog hout kunt zagen. De vertanding heeft verwisselbare dunne en smalle bladen zodat de wrijving wordt verminderd.

Achterwaarts gerichte driehoeksvertanding: met deze vertanding kunnen fruitbomen worden gesnoeid.

XT-vertanding: met deze vertanding kun je 30% sneller zagen doordat er 4 tandpunten tegelijkertijd worden gebruikt.

Zagen op de juiste manier

Wil je geen erge last krijgen van je armen of handen door het zagen? Dan moet je op de juiste manier leren zagen. Allereerst is het bij het zagen belangrijk dat je je kracht verdeeld. Dat kan door je kracht over te brengen op het stuk hout dat je aan het bewerken bent zonder dat je die kracht verliest. Belangrijk hierbij is om altijd de gehele lengte van het blad te gebruiken. Daarnaast is een goede handgreep belangrijk om geen last te krijgen van je handen en verwondingen te voorkomen. Zorg ervoor dat je de zaag recht vasthoudt, en dat je arm genoeg ruimte heeft om te buigen bij het zagen. Verder moeten de zaagtanden van het zaagblad aan allebei de kanten iets naar buiten gebogen zijn, zodat je hier niet in blijft steken en een zuivere zaagsnede kunt maken met maar weinig krachtinspanning.Lees nog meer over:, , , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.