Tips voor het plaatsen van Zweeds rabat
De tuin wil je aan de straatkant voorzien van een goede schutting. Tegelijkertijd wil je het schuurtje in je achtertuin aan de buitenkant opnieuw bekleden. Maar dan wel met een materiaal waar je geen onderhoud meer aan hebt. En ook nog eens milieuvriendelijk en duurzaam, want je wil niet dat er nog meer bossen onnodig verloren gaan.

© pixabay.com

Het mooie Zweeds rabat dat veel gebruikt wordt om gevels mee te bekleden, is in verschillende uitvoeringen te koop. Potdekselen wordt het ook wel eens genoemd. Het leuke ervan is dat het er uitziet als echt hout. Maar het is een combinatie van natuurlijke houtvezels en hoogwaardige gerecyclede polymeren. Zweeds rabat composiet is en blijft mooi, zonder onderhoud!

Natuur

Zweedse potdekselplanken zijn ook in hout verkrijgbaar. Western red cedar, vuren en grenen. Maar gelukkig is er nu ook Zweeds potdeksel composiet of composiet rabat, met een natuurlijke uitstraling en toch zo min mogelijk onderhoud. Dit materiaal verkleurt niet, is duurzaam en werkt minder dan echt hout. Wel een fraaie schutting en een natuurlijke gevel.

Ventilatie

Ga je een gevel bekleden met Zweeds potdeksel rabat, dan doe je er verstandig aan rekening te houden met een ventilatieruimte van 20 mm achter de planken. Dit gaat heel eenvoudig door eerst verticaal latten op de bestaande gevel te plaatsen. Op die latten kun je dan heel makkelijk het rabat bevestigen door middel van potdekselen. Je begint onderaan, waar je trouwens ook wat ruimte, zeg maar een paar centimeter, van de grond af vrij laat. Dit in verband met het indringen van vocht dat door de afstand nu niet meer mogelijk is. Zo krijgen schimmels en bacteriën geen kans om zich te nestelen op of achter het rabat. Composiet werkt wel; het krimpt en het zet uit door invloed van hitte en kou. Minimaal, maar wel dat je over de breedte aan de zijkanten ongeveer 1 cm beter vrij kunt houden. Op die manier kunnen de planken niet gaan kromtrekken. Gebruik roestvrijstalen spijkers of schroeven om de sidings te bevestigen. Daarmee voorkom je vervelende verkleuring van en onder de nagels. Nu kun je met een gerust hart aan het karwei beginnen en krijg je een perfect resultaat!Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *