Tips voor je BTW aangifte
Vrijwel iedere ondernemer krijgt meerdere keren per jaar te maken met de btw aangifte. Op zich is btw aangifte doen niet zo ingewikkeld, maar toch zijn er enkele dingen waar je op moet letten om te voorkomen dat je teveel betaalt. 

© pixabay.com

Tip #1: Verstuur je aangifte op tijd

Het klinkt misschien als een open deur, maar toch is het erg belangrijk je aangifte op tijd te versturen. Als je vergeet om aangifte te doen, of je btw aangifte komt te laat binnen bij de belastingdienst dan kan je rekenen op een boete. De boetes voor het niet betalen van de af te dragen btw kunnen snel oplopen en daar zit je als ondernemer natuurlijk niet op te wachten! Het op orde hebben van je administratie brengt daarnaast ook rust met zich mee. Stel het doen van de btw aangifte dus niet eindeloos uit maar begin op tijd zodat je niet op het laatste moment nog op zoek moet naar allerlei bonnetjes en facturen. Zo bespaar je jezelf een hoop stress! 

Tip #2: Plan je facturen 

Als ondernemer wil je natuurlijk niet btw afdragen van facturen die nog niet eens betaald zijn. Vooral aan het eind van het belastingkwartaal is de kans groot dat openstaande facturen pas in het volgende kwartaal betaald worden. Door je facturering beter te plannen kan je dit voorkomen. Verstuur bijvoorbeeld geen facturen meer aan het eind van het kwartaal, maar bewaar deze voor het volgende kwartaal. Door de administratie op orde te hebben kan je bovendien snel zien welke openstaande facturen nog binnen moeten komen, en kan je indien nodig op tijd ingrijpen. 

Tip #3: Houd een kilometer registratie bij

Als je je privé auto ook voor zakelijke doeleinden gebruikt dan mag je een deel van de gemaakte autokosten aftrekken van de belasting. In dit geval is het zeer belangrijk dat je een duidelijke kilometerregistratie bijhoudt en dat je alle bonnetjes van brandstof- en overige autokosten goed bewaart. Welk deel van de betaalde btw over autokosten je mag terugvorderen hangt af van het aantal gemaakte kilometers per jaar. Is de helft van het aantal kilometers dat je maakt per jaar voor zakelijke doeleinden? Dan mag je de helft van de betaalde btw terugvorderen. Is slechts 20% van je kilometers voor zakelijk gebruik? Dan mag je 20% van de btw terugvorderen. In alle gevallen moet het aantal gemaakte kilometers aantoonbaar zijn. Ook hier geldt dus: zorg dat je administratie op orde is! Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *