Waar moet je op letten bij de aanschaf van schakelmateriaal?
De elektriciteit in huis wordt veilig bediend door een stopcontact of lichtschakelaar. Deze zijn vaak mooi weggewerkt in de muur. We noemen dit schakelmateriaal. Maar waar let je nu precies op wanneer je schakelmateriaal gaat aanschaffen? Je leest het in dit artikel.

© pixabay.com

Waar koop ik het juiste schakelmateriaal?

Ga je schakelmateriaal kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om voor de verschillende elementen altijd hetzelfde merk te kiezen. Veel merken hebben namelijk hun eigen vormen en methoden, waardoor je verschillende merken niet met elkaar kunt combineren. Door te kiezen voor hetzelfde merk, weet je zeker dat het materiaal goed op elkaar aansluit. Zorg ervoor dat je ook schakelmateriaal binnen dezelfde serie van een merk koopt. Daarnaast is het meeste schakelmateriaal wit of off-white, maar tegenwoordig kun je ook gaan voor een andere kleur. Wat dacht je van zwart, groen of blauw? Je kunt het beste kiezen voor één kleur voor het hele huis. Ben je nog niet helemaal thuis in de wereld van schakelmateriaal? Je kunt bijvoorbeeld Jung schakelmateriaal kopen. Dit is een fijn merk met veilig materiaal. Dat laatste is belangrijk, omdat schakelmateriaal in Nederland moet voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Je kunt ook goedkoop schakelmateriaal aanschaffen in het buitenland, maar dit materiaal is vaak niet gecontroleerd en voldoet dan ook niet aan de Nederlandse wetgeving. 

Verschillende soorten

Schakelmateriaal is niet maar één iets. Het bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt bijvoorbeeld wandcontactdozen, dit zijn de weggewerkte elementen in of op de muur waar een elektrische energiebron op kan worden aangesloten. Een bekend voorbeeld is een stopcontact. Maar je hebt ook nog schakelaars, waarmee je licht aan en uit kunt schakelen, en afdekplaten om het schakelmateriaal mooi af te werken. Tot slot zijn er dimmers, waarmee je de felheid van het licht kunt bepalen. Komt het schakelmateriaal in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld de badkamer? Dan kun je hier speciaal materiaal voor aanschaffen. Dit materiaal is waterdicht en heeft een afsluitklep, zodat kortsluiting wordt voorkomen.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *