Waarom LED-verlichting de toekomst is
We zien steeds vaker LED-verlichting in woningen en bedrijven. De opmars van LED-licht is niet te stoppen. Er bestaat dan ook geen twijfel dat dit type verlichting, of het nu gaat om een led tl buis of een ledlamp met dimmer, dé verlichting van de toekomst is. Maar waarom is LED-verlichting in relatief korte tijd zo populair geworden? Welke voordelen hebben LED-lampen te bieden in vergelijking met andere verlichtingssoorten, zoals halogeenlampen en spaarlampen? De antwoorden op die vragen lees je in dit blogartikel.

© pixabay.com

LED-lampen zijn energiezuiniger

Een van de grootste voordelen van LED-verlichting is dat LED-lampen erg energiezuinig zijn in het verbruik. In vergelijking met halogeenlampen gebruiken LED-lampen tot wel tien keer minder energie. Qua aanschafprijs zijn ze duurder, maar door dit efficiënte energiegebruik heb je de LED-verlichting, zeker als je die in het hele huis gebruikt, vaak binnen enkele jaren alweer terugverdiend.

Een indrukwekkende levensduur

LED-lampen gaan erg lang mee, wat deze lampen tot de meest duurzame soort maakt. Tegenwoordig hebben LED-lampen een levensduur die tussen de 20.000 en 50.000 branduren ligt. Ter vergelijking: een halogeenlamp gaat ongeveer 3.000 uur mee, een gloeilamp 1.000 uur en een spaarlamp tussen de 5.000 en 10.000 uur. Op het moment dat de LED-lamp stuk gaat, had je in die tijd al 20 gloeilampen moeten vervangen. Dus los van de energiebesparing, verdien je de kosten van een ledlamp op deze manier al snel terug.

Minder warmteafgifte

En fijn voordeel van LED is de beperkte warmteafgifte. Bij traditionele verlichting kon je je vingers nog wel eens branden als je de lamp aanraakte. Bij LED-licht hoef je daar niet bang voor te zijn. Ofschoon er wel LED-lampen bestaan die vrij warm worden, is dit nooit in vergelijking tot de warmteafgifte van een gloei- en halogeenlamp. Dit maakt een LED-lamp ook veel minder brandgevaarlijk.

Veel keuzemogelijkheden

Ten slotte zijn LED-lampen fijn omdat je er alle kanten mee op kunt. Er zijn LED-lampen in alle soorten en maten. Qua lichtkracht (lumen), kleuren, maar ook vormgeving is er van alles mogelijk. Er is wel voor elk armatuur een peer verkrijgbaar en er zijn zelfs waterdichte varianten op de markt waarmee je ze gemakkelijk als buitenverlichting kunt gebruiken.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *