Wat is hypotheekrente en wie bepaalt dat?
Je wilt een huis kopen. Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Vele termen komen voorbij waarvan je alleen maar kan raden wat het is. Van kosten koper, hypotheekrente, NHG en eigen geld. Je begrijpt dat jij degene bent die hypotheekrente betaald. Maar waar hebben ze het nu precies over? Wie verzint hoe hoog de hypotheekrente is, en waarom heeft dit te maken met de economie?

© pixabay.com

De hypotheekrente

De hypotheekrente is een bedrag dat je elke maand betaald over het geld dat je geleend hebt om je huis te kunnen kopen. Let op, de hypotheekrente is niet het bedrag dat je van de lening aflost (oftewel terug betaald). Als je 100.000 euro leent betaal je daar elke maand de rente over en (naar gelang de afspraak met de hypotheekaanbieder) de aflossing. Als je een bedrag van de lening terugbetaald (aflossing) wordt ook het bedrag aan rente lager. Maar betaal je alleen de rente, dan wordt het geleende bedrag niet lager.

Hoeveel kan ik lenen om een huis te kopen

Je kan ongeveer vier en een half keer je bruto jaarsalaris lenen van een hypotheekverstrekker. Dit is een hoop geld. De hypotheekverstrekker leent dit geld bij de Nederlandse of Europese centrale bank. De hypotheekverstrekker betaald daar rente over aan de Centrale bank. Hou er rekening mee bij het lenen van een bepaald bedrag er meestal ook een extra bedrag aan de koper wordt gevraagd (kosten koper)voor bijvoorbeeld de notaris e.d.

Hoe wordt de hypotheekrente door de hypotheekverstrekker bepaalt?

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van de inkoopprijs. De hoogte van de rente die de centrale bank rekent aan de hypotheekverstrekker, het risico dat jij en daardoor de hypotheekverstrekker het geld niet aan de centrale bank kan terugbetalen en de kosten van de hypotheekverstrekker zoals salaris van het personeel en vastgoed e.d. Let op dat sommige hypotheekverstrekkers een enorm lage rente aanbieden. Soms wordt dit veroorzaakt doordat ze de kosten van de hypotheekverstrekker (zichzelf dus) onder een andere noemer hebben staan. Je betaald dan elke maand aan administratiekosten naast de rente.

Hoe bepaalt de centrale bank de rente die hypotheekverstrekkers moeten betalen?

De centrale bank bepaalt de rente aan de hand van de economie. In tijden van voorspoed stijgt de rente die de centrale bank rekent. Voornamelijk doordat er meer vraag is naar leningen en mensen meer vertrouwen hebben dat ze die leningen ook weer kunnen terugbetalen. In crisis of slechte tijden zullen de centrale banken proberen om investeringen te laten stijgen door de rente op leningen zo laag mogelijk te houden Zo blijft geld oenengoedkoop waardoor meer mensen gaan uitgeven.

De nationale hypotheek garantie (NHGG)

Het risico dat jij en de hypotheekverstrekker niet kunnen terugbetalen aan de centrale bank maakt een gedeelte van de hypotheekrente. Dat risico kan je echter verlagen door een nationale hypotheek garantie aan te vragen. Als je aan de eisen voldoet garandeert de overheid dat ze garant staan voor het bedrag dat je leent. Hierdoor wordt het risico verkleint en de hypotheekrente lager.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *