Wat kun je allemaal met mdf-platen doen? Alle voordelen van mdf in kaart!
In de bouwsector behoren mdf-platen tot de meest gebruikte soorten bouwmaterialen. Steeds vaker kiezen bouwbedrijven, zelfstandige klussers en particulieren voor het gebruik van dit type bouwmateriaal. Maar wat zijn mdf-platen eigenlijk? En wat zijn de pluspunten van het gebruik van mdf voor bouwkundige toepassingen? Wist je trouwens dat een mdf plaat kopen tegenwoordig ook handig online kan.

© pixabay.com

Mdf-platen: wat zijn dit voor soort materialen?

De afkorting mdf staat voor Medium-density fibreboard. Mdf platen zijn geperst boarden met een middelhoge dichtheid. Ze bestaan uit stevig op elkaar geperste houtvezels, die stevig gelijmd zijn met speciale kunstharslijm. De mdf-platen worden aan de boven en/of onderzijde vaak met een dunne kunststofplaat afgewerkt. Hierdoor ogen ze mooi strak, zijn de platen egaal en kunnen ze goed gebruikt worden om wanden, plafonds en oppervlaktes (denk aan de binnenzijde van dakkapellen) mee af te werken.

Het oog wil ook wat

Een van de grootste voordelen van mdf-platen gebruiken is dat je hiermee bouwconstructies, wanden en daken snel en op een strakke manier kunt afwerken. Mdf-platen zijn meestal wit, grijs of lichtbruin als ze zijn afgewerkt met een kunststof laag en daarom uitermate geschikt om snel een mooie afwerking te realiseren. Kortom: wil je een visueel mooie afwerking, dan zijn mdf-platen een prima keuze. Maar dit is natuurlijk niet het enige voordeel dat mdf te bieden heeft. Platen van mdf hebben nog meer interessante pluspunten.

Materiaal dat gemakkelijk te bewerken én plaatsen is

Een interessant kenmerk van mdf-platen is dat deze gemakkelijk te bewerken en te plaatsen zijn. De platen kunnen relatief eenvoudig op maat gezaagd worden, geboord worden, geschuurd of gefreesd. Door dit gebruiksgemak zijn ze perfect toepasbaar in de bouw. Doordat de platen ene verfijnde structuur hebben, is de kans op versplintering minimaal.

Mdf-platen hebben een lange levensduur

Een prettig aspect van mdf-platen is dat ze enorm sterk zijn en daarmee een lange levensduur hebben. Zoek je afwerkingsmateriaal dat tegen een stootje kan en lang meegaat, dan zit je wel goed als je voor mdf kiest. Mdf-platen hebben een hoge buigzaamheid en zijn nauwelijks kapot te breken. Ook dit verlengt de levensduur van de platen.

Tal van toepassingsmogelijkheden & mogelijkheden

Ideaal aan mdf-platen is dat ze voor tal van toepassingen gebruikt kunne worden. Bijvoorbeeld als afwerkingsplaten voor plafonds, kamerwanden en muren. Maar ook wordt mdf gebruikt om deuren, kasten, laminaatparket, woningdecoraties, trapleuningen en plinten mee te maken.
Qua afwerking zijn er ook diverse mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor mdf-platen met en speciale kleur (zoals blauw, rood, geel of groen), verschillende soorten diktes en mdf platen die een extra brandvertragende coating hebben. Er valt dus veel te kiezen!Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *