Wat te dragen bij een sollicitatie?
Over sommige outfits moet je nu eenmaal net wat langer nadenken als over andere. De beslissing wat aan te doen op een eerste date wanneer het buiten aan het vriezen is, de beste manier om rode kleren te dragen als je zelf ros bent of beslissen welke outfit nu toch wel echt het meeste kracht uitstraalt op het werk: het kan allemaal reuze riskant zijn. Desondanks durf ik met grote zekerheid stellen dat geen enkele van die beslissingen echt opweegt tegen de belangrijkste en hoogstwaarschijnlijk meest stresserende vestimentaire beslissing uit je leven: wat te dragen bij een sollicitatiegesprek? Weinig mode dilemma’s hebben immers een grotere impact op je leven dan deze beslissing zou kunnen hebben.

© Pixabay.com

De gelukkigen
Ik zal even eerlijk zijn: voor mij is de vraag wat aan te trekken bij een sollicitatiegesprek nooit een vraag geweest die mijn leven bepaald heeft. Vanaf het afstuderen vond ik meteen een leuke job (op wat korte ervaringen op plekken waar er echt geen dresscode was na) waar kleding niet echt een grote rol leek te spelen. Ik was me dus totaal onbewust van de stress die vele anderen doormaken. Een vriendin van me, die onlangs ontslag nam bij haar job, bracht het onderwerp echte ter sprake. Sinds ze haar ontslag heeft ingediend zag ze sollicitant na sollicitant passeren voor haar positie in geweldig diverse outfits: eentje ervan bestond er zelfs in om in de jeans van haar vriendje te verschijnen. Het mag dan ook duidelijk zijn: nog niet iedereen is geconfronteerd geweest, of beseft ten volle, het belang van een goede outfit voor je arbeidskansen.

Wat dragen mensen dan?
Om kristalhelder te zijn: kleren van je vriendje zijn echt geen goed idee om te dragen tijdens een sollicitatie. Maar wat dragen de meeste mensen dan wel als ze gaan voor een droomjob? Mijn persoonlijke ervaring leert ons hierbij echter bitter weinig: het kledingstuk dat mij het beste doet voelen is modieus en stijlvol jasje dat volgens net weggeplukt uit de betere film lijkt. Een leuk jasje is trouwens een echte aanrader ook: je kan het echt met zowat alles combineren en toch gaan voor een professional chique look. Casual maar toch mee met de zaken: als dat niet is hoe je jezelf wilt overbrengen weet ik het ook niet meer.

Telt het dan echt zo?
Natuurlijk krijg je dan de vraag of het allemaal wel echt zo belangrijk is wat je draagt. Het antwoord daarop is kort en simpel: natuurlijk is het echt belangrijk. 80% van de mening van iemand over je is gebaseerd op de eerste indruk. En die eerste indruk wordt grotendeels bepaald door wat je toevallig aanhebt. Wil je dan echt dat het eerste beeld van je baas of bazin van jou is dat je in een soort slobberige trainingsbroek aankwam? Natuurlijk niet.

Hoe zit het eigenlijk met jou. Wat draag jij op een sollicitatie?Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.