Wat te vermijden in de gym?
Iedereen ziet er graag goed uit, dat is logisch. Niet verwonderlijk dus dat elk jaar opnieuw miljoenen mensen voor het eerst een gym binnenstappen vastbesloten hun goede voornemens voor het nieuwe jaar eindelijk eens iets aan die conditie te doen. Niet zelden is het een overweldigende ervaring: hoe begin je er in godsnaam aan? Misschien denk je na een tijdje zelf wel: ik snap nu volledig hoe het werkt. De Gym heeft geen geheimen meer voor mij! Maar is dat wel zo? De integratie van gewichten en krachttraining in je workout kan je helpen gewicht te verliezen, stressniveau naar beneden te halen en je hart te versterken. Helaas zijn niet alle toestellen in een gym daar echt goed voor. De vraag is dan duidelijk: welke toestellen slaan we het beste over?

©commons.wikimedia.org

1. Back Extension
Ah, één van de echte klassiekers in de gym. Lijkt er al eeuwen bij te horen. Zoals de naam weggeeft is de bedoeling van dit apparaat de onderrugspieren versterken. En dat klopt ook, als je het goed doet. Voor wie een foute techniek hanteert, wat overigens rap zo is, zal het apparaat enkel nog maar je rug meer beschadigen. Het kan zelfs nog erger: te veel gewicht combineren met een foute techniek is een zekerheid op rugblessures.

Alternatief
Deadlifts met de kettlebel. Zo werk je niet alleen op een veilig manier aan je rug: bovendien heeft het nog een positief effect op je buikspieren ook.

2. Box jumps
De box jumps zijn zeker de laatste tijd enorm populair en zijn een uitstekende manier om veel kracht te kweken in je onderlijf. Daarnaast zijn box jumps bijzonder geschikt voor je hartslag snel de hoogte in te jagen. Wie echter een foute techniek gebruikt of over onvoldoende beginkracht beschikt? Die is op weg naar knieblessures en tendinitis.

Alternatief
De loopband en joggen. Bouw op een veilig manier dat onderlichaam op door geregeld even aan het joggen te slaan.

3. Seated Hip Abduction
We zitten al genoeg in het leven vindt je niet? Moeten we dan echt tijdens een workout dat nog eens doen als we dezelfde positieve effecten ook staande kunnen bekomen?

Alternatief
Gebruik een elastieken band en plaats deze boven je knieën en rond je enkels. De voeten schouderbreed uiteen zetten en beginnen te stappen. Voila!

4. Leg press machine
De beste manier om oefeningen te doen die je benen versterken is ongetwijfeld in de positie waarin je de kracht nodig zult hebben. Dat wil zeggen: met de grond onder je. De leg press machine heeft zijn nut maar is minder effectief dan de oefening meteen in een goede positie uitvoeren is.

Alternatief
Squats! Iedereens favoriete oefening is om een reden een echte klassieker.

5. Seated knee extensions
Onoordeelkundig gebruik van seated knee extensions legt te veel stress op je gewrichten. Niet doen dus.

Alternatief
Single leg step-downs. Zet je ene been op een licht verhoog en balanceer je gewicht daarop. Daarna zak je rustig door de knieën tot je andere been de grond raakt en dan gewoon terug naar boven duwen en klaar.

6. Seated hamstring curls
De hamstring is een spier die altijd samen met andere spieren gebruikt wordt. Waarom zou je ze voor te trainen dan ook isoleren?

Alternatief
Deadlifts. De deadlift traint elke mogelijke spier die je ooit in combinatie met de hamstring zou gebruiken. Ideaal dus.Lees nog meer over:, , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *