Wat zijn e-sigaretten en e-liquids?
E -sigaretten: een minder schadelijk alternatief voor roken?
Een E-sigaret (de E staat voor Elektronisch) is een alternatief voor de “traditionele” sigaret. Een batterij-geladen apparaat dat nicotine of non-nicotine oplossingen verdampt. Deze damp kan de gebruiker van de E-sigaret inhaleren. Deze sensatie bootst het gevoel van een “traditionele” sigaret roken na. Maar dan zónder de rook. Deze E-sigaretten worden geadverteerd als alternatieven voor sigaretten om het roken te verminderen en/of te stoppen.

© pixabay.com

Een E-sigaret ziet er uit als een dunne lange pijp of een soort langwerpige pen. De meeste zijn herbruikbaar, maar je hebt ook wegwerp E-sigaretten.

De E-sigaret zoals wij hem nu kennen was uitgevonden door Hon Lik, een Chinese apotheker die voor Golden Dragon Holdings werkte.

Hoe werkt een E-Sigaret?
De meeste E-sigaretten hebben:
– Een mondstuk
– Een Cartridge
– Een element om te verhitten
– Een oplaadbare batterij
– Elektronische circuits

Wanneer de gebruiker op het mondstuk zuigt wordt door sensoren een oplossing (met smaak) verhit. Deze oplossing verdampt en wordt geïnhaleerd of “gevaped” door de gebruiker.

De oplossing of de “E-liquid
Deze oplossing is wat de gebruiker uiteindelijk inhaleert in een verdampte vorm. Deze zo gehete E-liquid wordt gemaakt door nicotine uit tabak te extraheren en daarna te mixen met een basis vloeistof en smaakstof. Er is een wijd assortiment aan smaken. Van traditioneel, watermeloen, aardbei tot namen zoals menthol en lava flow.

Sommige combinaties van deze smaken, zoals tabak en menthol, proberen “traditionele” sigaretten na te bootsen in smaak. En sommige bedrijven claimen zelfs specifieke merken te kunnen nabootsen.

Voordelen
E-sigaretten claimen vele nadelen van “traditioneel” roken weg te werken om zo een gezonder alternatief voor sigaretten te kunnen Marketen.

Er zijn bepaalde onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat E-sigaretten kunnen helpen met het stoppen van traditionele roken.

Anderen zweren erbij dat E-sigaretten weinig tot geen hulp bieden met het stoppen met roken, maar dat het wel veel kan helpen met het minderen ervan.

Er wordt een argument gemaakt dat E-sigaretten en “vaping” veiliger is voor jongeren om mee te starten (in het geval dat ze ervoor kiezen om te roken). Dit wetend, worden E-sigaretten als “cool” en veilig geadverteerd door E-sigaret bedrijven.

© pixabay.com

Risico’s
Alhoewel er argumenten gemaakt kunnen worden dat E-sigaretten een gezonder alternatief kunnen zijn voor mensen die willen minderen met roken, zijn er ook vele redenen waarom E-sigaretten juist meer risico’s met zich meenemen dan men denkt. Vooral voor jongeren die denken dat E-sigaretten veilig zijn en geen risico’s met zich meebrengen.

Risico’s van het roken van E-sigaretten:
– De meeste E-sigaretten bevatten nicotine. Deze nicotine is net zo verslavend en net zo schadelijk als bij traditionele sigaretten.

– In de basis vloeistof waarmee de nicotine wordt gemixt (samen met de smaakstoffen) zit Aerosol. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof potentieel schadelijk kan zijn voor de gebruiker.

– E-sigaretten stellen de longen bloot aan meerdere stoffen. Een van deze stoffen is dicetyl. Deze stof kan een ziekte genaamd “popcorn longen” veroorzaken. Dit is een onomkeerbare en serieuze ziekte.

– Potentieel fatale vergiftiging komt wel eens voor door het per ongeluk doorslikken van de E-liquid bij het inhaleren.

– Degenen die E-sigaretten hebben gebruikt of gebruiken zijn juist minder geneigd te stoppen met roken.

– Jongeren die E-sigaretten hebben gebruikt hebben de neiging om juist voor traditionele sigaretten te gaan wanneer te ouder zijn.

Conclusie
Zelfs al zouden E-sigaretten kunnen helpen met het minderen of stoppen van roken, is het verstandig om er rekening mee te houden dat deze sigaretten eigen risico’s met zich meenemen.

Uit recent onderzoek blijkt dat E-sigaretten, wanneer ze “traditionele” sigaretten compleet vervangen, zeker een veiliger alternatief zijn voor de gebruiker. De gebruiker loopt in totaal minder risico’s op wanneer hij compleet voor E-sigaretten gaat in plaats van traditionele sigaretten.

Tóch is nicotine een verslavende en schadelijke drug, in welke vorm dan ook.

Tot we meer weten over vaping en E-sigaretten, is het verstandig om rekening te houden met de risico’s wanneer men ervoor kiest om ze te gebruiken.Lees nog meer over:, , , , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *