Whisky en hapjes. Hoe combineer je ze?
Een goede whisky verwarmt je van binnenuit en kan dus niet ontbreken tijdens de lange gezellige winteravonden. Er zijn ongelooflijk veel whisky’s (of whiskey’s, als je kiest voor een Ierse variant) te krijgen, elk met zijn eigen unieke smaak. Het pairen van whisky met hapjes is dus nog niet zo simpel als het lijkt. In Frankrijk hebben ze het pairen van wijn met gerechten verheven tot een heuse kunst. Over het combineren van whisky met hapjes is echter nog niet zoveel bekend. Toch laten goede whisky’s zich uitstekend combineren met verschillende hapjes, snacks of gerechten. Wij geven hieronder alvast wat suggesties.

© pixabay.com

Synergie creëren

We willen niet enkel een hapje serveren dat prima smaakt bij de whisky, we willen een pairing maken die de smaaksensatie naar een hoger niveau brengt. 1+1=3 laten we maar zeggen. Het doel is om smaken te vinden die elkaar aanvullen. Om een whisky te vinden die iets toevoegt aan het gerecht.

Ten eerste is balanceren erg belangrijk. Vettige gerechten zoals een goed stuk vlees, of een gerecht bereid met boter, gaan doorgaans goed samen met een goede, zware whisky. Lichtere gerechten zoals vis of zeevruchten combineren beter met een zachtere whisky.

Vermijd pittig, bitter en knoflook

Vermijd ten allen tijde gerechten die erg pittig of bitter zijn, alsmede gerechten die veel knoflook bevatten. Deze smaken gaan niet goed samen met de volle smaak van whisky en zorgen dus zeker niet voor de smaaksensatie waar we naar op zoek zijn. Probeer ook niet al teveel kruiden en specerijen te gebruiken. Door de whisky zullen deze smaakaccenten worden versterkt, en vormen de smaken geen uitgebalanceerd geheel meer. Zorg er verder voor dat de smaak van de whisky en het gerecht elkaar complementeren. Het klinkt logisch om een rokerige whisky te combineren met rokerige vis, maar identieke smaken vullen elkaar doorgaans niet aan. Voorkom dus het ‘matchen’ van smaken die op elkaar lijken.

© pixabay.com

Experimenteer

Over smaak valt niet te twisten en er bestaan in principe dus geen verkeerde pairings. Vergeet vooral niet te experimenteren. Ga aan de slag in de keuken, zet verschillende whisky’s klaar en het proeffestijn kan beginnen. Combineer verschillende smaken om te ontdekken welke ingrediënten goed samen gaan met verschillende soorten whisky’s. Pas desgewenst gerechten aan en proef opnieuw. Een combinatie van bepaalde hapjes met whisky kan tot discussie leiden, maar het belangrijkste is uiteindelijk dat jij ervan geniet.

Er zijn erg veel verschillende whisky’s, en talloze verschillende gerechten. Dit geeft de mogelijkheid om eindeloos te combineren. Heb je even geen tijd om verschillende hapjes uit te proberen? Combineer dan een zachte whisky met Roquefort kaas of een stevigere whisky met stukjes fazant. Met deze combinaties heb je ongetwijfeld succes!Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *