Winterbanden: een handleiding voor vrouwen om een band te verwisselen.
Het gebruik van winterbanden in de wintermaanden

Het is weer bijna winter. Voor automobilisten kan het in deze tijd erg gevaarlijk op de weg zijn. De met sneeuw, ijzel en/of regen bedekte wegen kunnen ernstige ongelukken als gevolg hebben. De aanschaf van winterbanden is zeker een overweging waard. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een auto met zomerbanden een 32 procent hogere kans op een ongeluk heeft in de wintermaanden. Met winterbanden is dit percentage minder met 12 procent. Het Centraal Beheer Achmea stelt daarom dat winterbanden feitelijk leiden tot een minder aantal ongelukken op de weg. Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat u reist naar een land waar winterbanden verplicht zijn. Daarom is het altijd handig om te weten hoe u als vrouw én als man een wiel moet vervangen.

De 12 stappen voor het verwisselen van uw autoband

Met dit twaalf stappenplan kan iedereen gemakkelijk zijn autobanden vervangen. Deze instructies zijn bruikbaar tijdens pech langs de weg. Ook kunt u hiermee uw zomerbanden met winterbanden omwisselen.

 1. Als u met pech langs de weg staat, schakel uw nood knipperlichten aan. U kunt ook uw gevarendriehoek neerzetten om het tegemoetkomend verkeer te waarschuwen.
 2. Pak uw winterbanden of haal het reservewiel uit de kofferbak en leg deze plat op de grond. Doe dit op een veilige afstand van het eventueel passerende verkeer. Leg de band niet tegen de auto. Anders is er de mogelijkheid dat deze wordt ingeklemd in het onderstel tijdens het opkrikken van de auto.
 3. Gebruik een steen, houten schijfje of wielblok om uw banden te blokkeren. Hierdoor voorkomt u dat de auto gaat rollen tijdens het opkrikken van de auto.
 4. Kijk in uw handleiding waar u de krik moet plaatsen. Als de krik op een zwak punt wordt geplaatst kan de auto namelijk worden beschadigd. Krik uw auto door aan de slinger te draaien of door de hendel omhoog en omlaag te halen.
 5. Zodra de auto hoog genoeg is opgeheven kunt u de schroeven van het wiel eruit halen. Gebruik hiervoor een draaimomentsleutel. Onthoud, rechts is strakker en links is losser. Leg de schroeven op een veilige plaats zodat ze niet kunnen wegrollen of kwijtraken.
 6. Trek vervolgens de band er recht uit om deze te verwijderen. Dit kan een beetje zwaar zijn. Leg deze plat neer op een veilige plaats achter de auto.
 7. Plaats het reservewiel of uw winterband op de auto. Let hierbij op dat de gaten overeenkomen met de gaten van de wielbouten. Dit zal ook zwaar zijn. Daarom kunt u uw knie eventueel als hefboomwerking gebruiken.
 8. Schroef vervolgens als eerst de moeren met uw hand erop. Gebruik daarna de draaimomentsleutel om ervoor te zorgen dat het vast zit, maar niet te strak.
 9. Krik vervolgens de auto naar beneden zodat de band de weg raakt. Verwijder de krik erna.
 10. Gebruik de draaimomentsleutel om alle bouten volledig aan te draaien. Het is hierbij belangrijk dat ze gelijkmatig worden aangedraaid zodat schade voorkomen wordt. Begin daarom met de eerste bout, vervolgens naar degene direct ertegenover en dan terug naar de overige twee bouten.
 11. De wieldop plaats u terug door er een stevige klap tegenaan de geven als deze juist is gepositioneerd.
 12. Ten slot legt u de krik en andere benodigdheden terug in uw kofferbak of garage. Met behulp van vochtige doekjes kunt u eventuele vlekken verwijderen.

Met deze handleiding voor het verwisselen van uw banden kunt u overal veilig en op een goede manier uw banden vervangen.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *